Podeželska navihanca; Zima je prišla, mačji hormoni pa tudi

Že velikokrat sem na lastni koži izkusila, da se zarečenega kruha največ poje: sem torej sama privabila ves ta sneg, ki nas je dobesedno zasul v zadnjem tednu? Ravno, ko si drznem na glas povedati, da se v zraku čuti pridih pomladi, se zgodi pravi filmski preobrat in – glej ga no – zunaj imamo pravo snežno idilo!

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da sta tako Šmuel kot Maca, ki sta kot vedno z vremenom popolnoma sinhrona, dvoriščna raziskovanja čez noč opustila. Ponovno smo se znašli na točki, ko po cele dneve (in noči) visita v hiši in ne pokažeta nobene želje po tem, da bi svoja raziskovanja premaknila na snežne nasipe. Kar samo po sebi sploh ni problematično – ampak! – ker sta v januarju že zaslutila bližajočo se pomlad, ju je sedaj nemogoče umiriti. Mačji hormončki so se nepreklicno prebudili iz zimskega spanja in oba mečejo gor in dol po hiši. Sploh Maca se obnaša kot kakšna tečna, razvajena mačja najstnica. Šmuel je zavladal njenemu najljubšemu stolu v jedilnici, zato si je morala poiskati nadomestek, našla pa ga je v tabureju v dnevni sobi. Revež je sedaj popolnoma okupiran in kar smili se mi, ko Maca neutrudno skače po njem, ga grabi, se vrti okoli njega, ali pa poskrbi, da se on vrti okoli nje. Saj ne rečem, prizori so smešni za umret, sploh ko se zapriseže, da bo v mejah tistega zares drobnega okroglega manevrskega prostora ujela svoj rep. Preproga pa je seveda še vedno pravi tabu. Maca v navalu energije med lovljenjem izmuzljive rdeče pike nevede še zatava nanj, Šmuel pa se mu zelo sistematično ogiba. Zadnje dni ga namenoma postavljam na tepih – če ne zlepa, bo pa zgrda mogoče le dojel, da mu nesrečna preproga ne želi nič slabega. Ali pa, kdo ve? Morda pa se jaz motim? Saj veste, da imajo mačke vedno prav in da menda vedo veliko več od nas, včasih pa celo zaznavajo negativne energije – le z učenjem drug od drugega bomo prišli do dna tej pohištveni uganki!

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar