Podeželska navihanca; Veselica, rokavica

Žal nas je tole poletje letos malo prineslo naokoli. Poletni čas se je uradno začel, počitnice so tu, prišel je julij – človek bi seveda pomislil, da nas bo glede na sončen junij vreme razvajalo s tistimi pravimi »kje sta senca in sladoled« temperaturami ter obilico sonca, pa se je nekako zgodilo ravno obratno. Zunaj je tako kislo, da sta celo navihanca sklenila, da je morda smiselno za določen čas preklopiti na spomladanski/jesenski urnik. Šmuel se kar naenkrat celo čez dan carta, čez noč pride v poštev gnezdenje v odejici na kavču, hlajenje na ploščicah pa je sploh zadnja stvar, ki bi komu padla na pamet. Ah ja, upajmo, da se nam bo tale nič kaj poletni pričetek poletne sezone konkretno odkupil v prihodnjih tednih…

Kot sem obljubila v prejšnjem dnevniškem zapisu, še enkrat poročam o Šmuelovi poškodbici. Moje napovedi so se izkazale za pravilne in hrastica se je čudovito zacelila. Naglavna bula je torej stvar preteklosti, bojevniška Maca pa je v zadnjih tednih uspela tudi uspešno zavarovati domači teritorij, tako da obiski pri naših damah trenutno ne dišijo nobenemu mačkonu.

Že pred nekaj časa se je na vasi odvil tudi vsakoletni obred – gasilska veselica. O tem sem kar nekako pozabila poročati, vseeno pa je priložnost narekovala standardno mačjo-veseliško proceduro. Zaradi neposredne bližine gasilskega doma se veselica namreč odvije praktično pred našim pragom, radovednega Šmuela pa je potrebno dati na »ketnico« in ga nekako prepričati v to, da je bolj varno ostati v hiši. To je seveda zelo težko, saj ima družabni mačkon pravo podeželsko kri in se mu zdi pravi greh izpustiti najodmevnejši dogodek v vasi. Letos pa se je muhasto vreme odločilo, da bo zagodlo tudi na dan veselice in večina truda mi je bila prihranjena, saj nobenega od mačkonov ni vleklo ven na dež. Priznam, da sem si kar oddahnila. Še ena mačje-veseliška norija je tako minila brez živciranja in sivih las.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar