Podeželska navihanca; V veselem pričakovanju

Naj vas naslov dnevnika ne zavede, gre seveda za pričakovanje novega leta! Saj ne morem verjeti, pa vendar je res – kar naenkrat je tu zadnji -ber mesec! Zdi se mi, da je kljub vsem groznim stvarem, ki jih to obdobje prinaša, hkrati to tudi del leta, ki mine najhitreje. Verjetno razlog tiči tudi v našem hitrem tempu, ki se po koncu poletja hočeš nočeš pohitri za kar nekajkrat. Samo trikrat se obrneš naokoli, pa je že tu veseli december in prihajajoče novo leto!

Nisem še uspela najti razumne razlage, a zadnji dve leti me decembrsko vzdušje prav navdušuje. Nikoli nisem bila neka velika oboževalka praznične norije, od lani pa sem čisto mahnjena na vse, kar je svetleče, bleščeče, sijoče, kar ima vonj po zimskih začimbah in v besedilih božička in sneg. Priznam, da sem s tem precej presenetila tudi samo sebe. Pika na i pa je dejstvo, da si za novo leto želim celo snega! Čisto ok bi bilo, če že s prvim dnem novega leta skopni, a praznovanju pač pritiče, če se zunaj poleg novoletnih lučk lesketa tudi svetleča bela odeja.

Kot pri marsičem se tudi tu Šmuel in Maca verjetno z mano ne bi najbolj strinjala. Sneg bi pomenil, da je spet treba tačke potunkati v mokro zmrzlino in iskati zaplate, kjer je sneg še nanešen v primerno tanki plasti, da se da normalno iti na stranišče. V hiši mačjega stranišča namreč nimamo. Pred leti smo ga imeli, prav je prišel, ko je bil Šmuel poškodovan, sicer pa ga mačkona nista uporabljala prav pogosto. Ker je na koncu bil v kotu kuhinje samo še za okras (no, če se lahko temu tako reče), smo ga pač umaknili. Tekom let se je izkazalo, da ga kosmatinca prav nič ne pogrešata, saj sta vse svoje potrebe opravila zunaj. Le katero mačje stranišče, pa naj bo še tako dobro, bi se lahko primerjalo s toplo, ravno prav razrahljano zemljo pod paradižniki!

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar