Podeželska navihanca; Trije mačkoni ali o čudovitih mačjih karakterjih

Medtem ko razmišljam, kako napisati smiseln uvod v nov del dnevnika, Šmuel ob spremljavi šuma dežnih kapelj zadovoljno brenči za mojim hrbtom, Maca pa v miru drnjoha v sosednji sobi.  A tokrat bo mačji dnevnik nekoliko drugačen, saj Maca in Šmuel ne bosta glavna akterja. Zaupati vam moram nekaj, česar moja ljubljenca nikakor ne smeta izvedeti – v teh dveh tednih sem se po čistem naključju družila tudi z nekaj drugimi, čisto neznanimi mačkoni. Je to običajna muha mačjih skrbnikov? Svoje mačonke imamo sicer najraje, a tako super je kdaj pa kdaj naleteti na kakšno neznano mačico, se z njo podružiti in jo spoznavati. Preko teh naključnih srečanj sem začela razmišljati o skrivnostni raznolikosti čudovitih mačjih karakterjev.

Zadnja dva tedna sta tudi meni prinesla sicer kratke, a dolgo pričakovane tri dni vodno obarvanih počitnic. Ljubka hotelska vila, v kateri sem bila nastanjena, je nudila dom tudi prijetni mladi tigrasti mačici. Ves čas je poležavala v veliki pleteni košari, ki je bila očitno namenjena posebej njej. Prizor je bil sicer izjemno ljubek, a mi je vseeno vzbudil slabo vest in me opomnil na še vedno neuresničen plan mačnika. Neprijetne misli sem po hitrem postopku odgnala in se posvetila nežni mačici, ki je nepoznane roke na njenem hrbtu niso prav nič motile. Zadovoljno je zapredla in brez zadržkov zaupljivo v čohanje nastavila tudi trebušček. Potem pa je sledil tisti trenutek, ki je pravzaprav sprožil vso to miselno debato o mačjih karakterjih. Ker sem klečala, sem se muci nehote z glavo malo preveč približala, muca pa se je v milisekundi iz zaspanke prelevila v jezno tigrico in me z nasršenim pihanjem in predirljivim pogledom opozorila, da sem prekoračila mejo. Njena reakcija me je popolnoma šokirala in nagonsko sem se odmaknila, muca pa je po mojem umiku v enakem stilu kot prej v momentu zamenjala ploščo in se spet pustila božati. Hecno. Ampak napaka je bila nazadnje res moja, zato reakcijo mlade mačje gospodične ne le razumem, ampak spoštujem. S takšno reakcijo je dokazala, da so tudi nežne in prijazne mačje duše, ki se odlično razumejo s komerkoli, lahko samozavestne in odločne in jim je popolnoma jasno, kaj jim paše in kaj ne.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar