Podeželska navihanca; Prigode krompirjevih počitnic

Kako grozno. Ja, že res da so v zadnjem tednu bili prazniki in krompirjeve počitnice, kar je pomenilo, da sta navihanca (in še marsikateri slovenski muc) lahko mirno poležavala na kavču vedoč, da njihovim človeškim slugam ne bo potrebno v službo, zaradi česar se vikendovsko vzdušje avtomatično podaljša tudi njima. Saj jima privoščim. Njima, sebi, vsem. Ampak – še vedno groza. Zakaj? Tisti, ki redno spremljate moje zapise, gotovo že tuhtate – gotovo je nekaj povezano z vremenom. No, ne in ja. Spet je nastopila tista črna pika na i -ber mesecem, ura se je premaknila na zimski čas. Kar zame definitivno pomeni katastrofo. Ob 17h je temno, ves čas imam občutek, da je večer in da se je potrebno preobleči v pižamo. Šmuel in Maca? Priznam, tokrat si z njunim mnenjem o tej pereči tematiki nisem čisto na jasnem. Mačke so menda nočne živali, kar naj bi po tej logiki govorilo v prid večni temi, ampak Šmuel in Maca sta očitno tisti izjemi, ki potrjujeta pravilo. Pozimi sta natempirana tako, da se v temi spi. Podnevi pa, kljub dežju, še vedno najraje spremljata dogajanje okoli hiše. Maca se je celo odločila, da bo tokrat ona tista, ki bo sostanovalcu malce ponagajala. Z največjim veseljem ga počaka v zasedi za cipresami, potem z zanosom leteče veverice plane nanj in jo v naslednji sekundi ucvre kot kak prebrisan najstnik. Šmuel vkopan v tla gleda za njo z najbolj možnim pretreseno-zmedeno-neumnim pogledom, jaz pa se hihitam obema. Ni kaj, hecna sta.

Še ene krompirjeve počitnice so minile v znamenju sanj o mačniku. Kot kak duh za noč čarovnic se smuka naokrog in namiguje, da bi moral končno zaživeti v vsej svoji polnosti, v trdni obliki pa ga, seveda, še vedno ni na spregled. Sezone sem počasi že nehala šteti, ker jih je enostavno preveč. A tokrat ne krivim le sebe, saj mi je bila odškrtnjena pomoč, sama pa se tega projekta kar nekako ne upam lotiti. Če že sanje o mačniku ostajajo, verjetno lahko ostajajo tudi sanje (beri: želje) o tem, da sneg počaka do januarja. Tako bi navihanca še vedno lahko z dolga leta pričakovanim darilom presenetila za Božička.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar