Podeželska navihanca; Pod črto leta 2018

Si sploh lahko predstavljate, da je to naše zadnje branje v letošnjem letu?! Bolj natančno kot opazujem številke na koledarju in preračunavam, če se mi je izračun slučajno kje zašuštral, bolj jasen se mi zdi končni rezultat: dejansko se vam bomo z navihancema ponovno oglasili na 1. januar novega leta! Uau! Tako zelo praznično obarvanega dnevniškega zapisa nismo imeli še nikoli, zato sem že zdaj kar neučakana!

Na licu mesta vam sedaj svečano priznavam, da do tega trenutka nisem imela pojma, kaj bo rdeča nit tokratnega zapisa, in ravno s pomočjo matematičnega seciranja decembrskih datumov se mi je utrnila ideja, ki bi jo bil skorajda greh zavreči – seveda moramo pred zaključkom še ene podeželsko-navihane sezone preleteti, kaj vse se nam je dogajalo letos!

Januar – začeli smo s polnočjo na rdeči odejici. Odejica je še pri življenju in oba mačkona jo kot vse ostale odejice naravnost obožujeta. Žal odejica sama po sebi ni pomenila nobene večje prelomnice, čeprav je napovedovala čudeže. Maca in Šmuel še vedno najrajši spita vsak zase in si uvidevno pustita dovolj manevrskega prostora za lenobno raztegovanje po vsej dolžini in širini. Presenečeno ugotavljam, da so novoletne zaobljube kar nekako izpolnjene. Maca in Nagini sta sklenili premirje in gospa lahko tudi spi v moji sobi ne da bi jo kačja energija povsem metala iz duševnega ravnovesja. Šmuel je bil malo manj priden. Tehtnica pravi, da je imel ob zadnjem tehtanju pred kakim tednom 5 kg. Kar niti ni tako zelo malo za tritačka. Včasih se mi njegova zadnja tačka, ki nosi kar konkreten zalogaj, kar zasmili…

Februar – pred dnevi je zapadel sneg in od zadnjega sneženega javljanja sprememb še ni bilo. Mačkona se mu še vedno najrajši izogneta. Ni fino hoditi po hladnem.

Marec – gospoda Banija žal ni več med nami. Menda ga je povozil avto… Ko sem izvedela novico, sem bila zelo žalostna, Šmuel pa zanjo še vedno ne ve. In mu je niti ne bom povedala, gotovo mu bom strla srček…

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar