Podeželska navihanca; Boj za senco in pastiričko

Prvomajski prazniki so zaključeni, kresovi so dogoreli, temperature pa se bodo slej ali prej začele povzpenjati do pravih poletnih višin. Navihanca že čutita, da smo zakorakali v sezono visoke trave in poležavanja na blazinah na terasi. Prav z veseljem ju opazujem, kako fino se imata, ko sta lahko dolge ure zunaj in kako se ponovno prebuja njun lovski temperament. Malo manj z veseljem opazujem, kako se skubi njuna zimska dlaka. Ne, sezona guljenja še ni zaključena, čeprav je že v zadnjih izdihljajih. Tudi tokrat krtača ni prišla v poštev.

Šmuel je pred nekaj dnevi odkril novo zunanje počivališče. Morda gre za kak zapoznel Banijev vpliv, saj je skrivališče zares skrito in bolj zajčje naravnano. Gre za tri ciprese, ki rastejo tik ob terasi in razen, ko se vanje zateče kakšna lovska trofeja, mačkonov ne zanimajo najbolj. Zdaj pa je Šmuel odkril, da je pod njimi dovolj prostora ne le za miške, ampak tudi za malo večje živali in prav zabavno ga je opazovati, ko se s stola odmaje v košato zelenje in potem redno rotira med tema dvema lokacijama. Hecno je, da ko je pod cipresami, je po eni strani tako zelo blizu, a če ga ne vidiš, da odkoraka tja, niti ne veš, da je tam, tako dobro je skrit! Morda pa je to Macina zasluga? Gospa si je standardno poletno senčno počivališče pod forzicijo dobesedno prisvojila in očitno Šmuel zanj ne želi plačevati najemnine.

Seveda se s pomladjo prebudi tudi lovski instinkt in mačkona svoje narave pač ne moreta kar zatreti. Lovski pohodi so že umeščeni na dnevni urnik in seznam trofej se je začel pridno polniti. Maca v vpogled prinaša prave orjaške voluharje. Tako so ogromni, da včasih kar ne morem verjeti, kako jih uspe prinesti v gobčku. Verjetno se ji kar vlečejo po tleh. Šmuel se zadovolji z malo manjšimi trofejami, saj tako ali tako potem za svoje vzame še Macine. Dobra taktika, ni kaj.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar