Pazite, da se vam mačja hrana ne pokvari!

pazite-da-se-hrana-ne-pokvariTako kot človeška hrana, tudi mačja hrana nima neomejenega roka trajanja. V poletnih mesecih je pokvarljivost mačje hrane še toliko večja, seveda pa je tudi sicer, ne glede na letni čas, skrb za svežo hrano in preprečevanje pokvarljivosti ključnega pomena za zagotavljanje zdravja, dobrega počutja in ustrezne prehrane mačke.

Koliko časa je lahko hrana v mačji posodici?

Koliko časa je lahko mokra mačja hrana, bodisi v pločevinkah ali surova, v mačji posodici, je seveda odvisno od temperature okolice in same lokacije mačje sklede. Kadar mačko hranimo zunaj, na prostem, se kaj hitro lahko zgodi, da se na ostankih hrane začno zbirati muhe in druge žuželke, s tem pa je prisotna nevarnost za razvoj bakterij in prenos bolezni. V toplem in vlažnem vremenu, ko so pogoji za rast bakterij idealni, se rast bakterij na ostankih hrane in njihovo število podvoji vsakih dvajset minut.

Kadar hranite mačko na prostem, je priporočljivo, da ji postrežete s količino, ki jo poje takoj. Če ste postregli prevelik obrok, ostanke takoj pospravite in temeljito operite mačjo posodo z mlačno milnico.

Kadar mačko hranite znotraj bivališča, je praviloma optimalni čas, v katerem je ponujena hrana mački na voljo, nekje do največ 30 minut. Po tridesetih minutah, če mačka ni pojedla ali njene morebitne ostanke odstranite in shranite v hladilnik ter ji hrano ponovno ponudite pozneje.

Vso hrano iz pločevinke, ki je ne boste postregli, je potrebno premestiti v zaprto stekleno ali keramično posodo in shraniti v hladilniku, kjer lahko počaka največ tri dni. Po treh dneh je treba ostanek takšne mačje hrane zavreči.

Večina mačk ne mara jesti hrane direktno iz hladilnika, zato je priporočljivo, da mački pred postrežbo hrano segrejete na sobno temperaturo.

Suha hrana lahko v posodici zdrži tudi nekaj dni, vendar pa tudi mačke ne marajo okusa postane hrane (na zraku se takšna hrana tudi suši in posledično spremeni okus), zato se priporoča, da mački naenkrat postrežete le toliko briketov, kot jih bo pojedla v enem obroku.

Shranjevanje hrane

Suha (briketirana) mačja hrana

Suho mačjo hrano je potrebno hraniti v originalni embalaži ali v nepredušno zaprti posodi, v suhem, temnem in hladnem prostoru. Kovinske posode za shranjevanje so bolj primerne od plastičnih, ker plastične posode pogosto oddajajo vonj po plastiki, le ta pa vpliva tudi na okus hrane. Suha mačja hrana mora biti porabljena v 4 – 6 tednih po odprtju originalne embalaže. Po tem času hrana sicer ne preseže roka uporabe, vendar pa se njena kvaliteta bistveno poslabša. Če imate doma samo eno mačko, se ne priporoča nakupa večje embalaže hrane, kupite le toliko, kolikor bo mačka pojedla v 6 tednih.

Konzervirana hrana

Pred odprtjem se konzervirana mačja hrana lahko shranjuje v shrambi ali v omari. Shranjevanje v hladilniku ni potrebno. Po odprtju konzerve pa  je potrebno konzervo zavreči, če je hrane preveč za en obrok, pa preostali del hrane shranite v stekleno ali plastično posodo, ki jo seveda postavite v hladilnik. Odprta in shranjena hrana lahko ostane v hladilniku 2-3 dni, če se ne porabi, jo je potrebno po tem času zavreči.

Surova hrana za mačke

Surova hrana mora biti shranjena v zamrzovalniku. Najbolje je, če je shranjena v vrečkah po porcijah, v količinah ki zadostijo posameznemu obroku mačke. Surovo meso za mačko se lahko shranjuje v zamrzovalniku 4-6 tednov.  Odtajajte posamezni mačji obrok tako, da ga en dan pred uporabo postavite v hladilnik. Surovega mesa za mačke se ne sme odmrzniti na sobni temperaturi!

Poskrbite, da bo hrana, ki jo dajete vaši mački neoporečna. Ni dovolj, da le izberete pravo znamko in okus, temveč tudi, da za izbrano hrano skrbite v skladu z njenimi zahtevami ter s tem mački zagotovite zdrav in varen obrok.

Maja Kalaš

Viri: www.cat-world.com.au
www.cat-world.com.au

 

mucek-narocnina-1