Pasja poletna vročina in mačje spopadanje z njo

V poletnih mesecih, ko se temperature rade dvignejo nad 30 stopinj Celzija, je potrebno misliti, ne le na lastno ohladitev, ampak tudi na ohladitev hišnih ljubljenčkov. Mnoge živali, prav tako kot ljudje, vročino težje prenašajo in jim poletje že samo predstavlja stres. Počitnikovanje njihovih lastnikov slednjega samo še poveča.

Če se vrnemo nazaj k vročini in živalim. Vemo, da se psi hladijo z jezikom oziroma s sopihanjem, manj pa je znan način hlajenja pri mačkah. Mačke, ki sicer vročino relativno dobro prenašajo, se hladijo tako kot psi, s pomočjo jezika oziroma sopenja. Hladijo se tudi s potenjem – zaradi česar je poleti pogostejše njihovo umivanje kožuščka – poleg tega pa jim pomagajo še blazinice, ki se jim potijo in s pomočjo katerih se hladijo. Sopenje mačk lahko pri njihovih lastnikih vzbudi strah, saj mačke redkeje sopejo kot psi, vendar je to najpogosteje le eden izmed načinov hlajenja mačje kosmatinke. V primeru zelo visokih temperatur se mačke poslužujejo kombinacije omenjenih treh načinov hlajenja. 

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Pia Ameršek

Viri: 
www.theguardian.com
www.vets-now.com
www.vetwest.com.au
trupanion.com