Osem najredkejših pasem muc na svetu

Ljubitelji muc se na razkošnih mačjih razstavah navdušujemo nad mnogoterimi pasmami muc, ki nas s svojo lepoto in vzvišenostjo očarajo. Seveda vsi poznamo perzijke, birmanke in siamke, saj nas pogosto fotogenično opazujejo z naslovnic revij ali pa sedijo v naročju slavnih osebnosti. Katere pa so tiste manj znane pasme, ki zaradi svoje mladosti še čakajo na svoj trenutek slave?

  1. Peterbald

Je pasma, ki izvira iz Rusije, natančneje iz St. Peterburga. Nastala je leta 1994 z eksperimentalnim križanjem don sfinge in orientalske kratkodlake mačke. Zaradi dominantnega gena za izgubo dlake se lahko peterbald mladički skotijo popolnoma brez dlake, deloma brez ali pa z zelo kratko dlako po celotnem telesu, ki jo čez čas v večini primerov izgubijo.

Če imate srečo dobiti to redko pasmo muce, vas bosta očarali njena miroljubnost in hkrati energija, ki jo izžareva. Te mačke so zelo ljubeče in nežne ter zato popolne družinske živali.

  1. Modrooka mačka

Modrooka mačka oziroma »ojos azules« izvira iz Nove Mehike, kjer so jo odkrili med populacijami brezdomnih mačk leta 1984. Posebnost te pasme so velike, okrogle oči globoko modre barve. Gen za modre oči je dominanten in ni povezan z nobeno barvo ali vzorcem kožuha, tako da so mogoče mnoge variacije.

Zaradi redkosti je o osebnosti te pasme malo znano. V večini primerov jih opisujejo kot ljubeče, prijazne in aktivne muce, ki ne potrebujejo veliko nege.

  1. Kurilska kratkorepa mačka

Je naravna pasma, ki izvira iz ruskega otoka Sakhalin in kurilskih vulkanskih otokov, ki se raztezajo med Kamčatko in japonskim otokom Hokkaido.

To je čudovita mačka divjega videza. Njena najbolj izstopajoča poteza je njen rep, ki spominja na cofek. Ta naravna genetska mutacija, ki Kurilko loči od drugih pasem, pomeni, da lahko njen rep sestoji iz dveh pa vse do desetih vretenc, zaradi česar je lahko različnih oblik in dolžin.

Njihova inteligenca jim omogoča hitro učenje. Kljub svojemu divjemu videzu pa so zelo nežne in predane skrbniku. Dobro se razumejo tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki in otroki.

  1. Sokoke mačka

Ta eksotična pasma izvira iz predela Sokoke na vzhodu Kenije, kjer so odkrili leglo muc, ki so po videzu izstopale od tedaj videnih. Leta 1984 so muce s pomočjo ljubiteljice mačk Glorie Moldrup prispele na Dansko in na mačji razstavi požele veliko zanimanja, kar predstavlja temelj te pasme v Evropi.

Pasma izstopa po bleščečem, kratkem kožuhu posebnega vzorca, ki spominja na vzorec pri lesu in variira od tople svetlo rjave do kostanjeve barve.

Sokoke ne mara biti v središču pozornosti ali pri skrbniku v naročju, ampak svojo naklonjenost kaže s sledenjem ljudem na vsakem koraku. Je zelo zgovorna in živahna, v primeru nevarnosti pa ne okleva z uporabo zob in ostrih krempljev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Vir:
iheartcats.com