Neverjetne legende o mačkah

Dandanes lahko potrdimo, da so mački zelo priljubljene živali. Na širnem spletu je moč najti zabavne slike in video posnetke mačjih nadobudnežev. Ni pa le današnji internet tisti, ki je obseden z mačkami. Ljudje imajo mačke za priljubljena, nenavadna in magična, celo nevarna bitja že od nekdaj. Odkar obstajajo civilizacije, mačkam pripisujejo poseben pomen. Znano je, da so jih že Egipčani slavili in oboževali, a ni se ustavilo le pri njih. Tudi kasneje so ljudje  ustvarjali mite in legende o teh skrivnostnih živalih na štirih tačkah. Kakšne zgodbe so se napletle širom sveta?

Legenda številka 1: Mačka lahko ukrade dojenčkov dih

Ljudje v Angliji že stoletja verjamejo, da je maček sposoben splezati v dojenčkovo posteljico in ‘izsesati’ dojenčkov dih, da se zaduši in umre. Po eni izmed verzij tega mita naj bi to mačka storila zato, ker je ljubosumna in želi pozornost, po drugi verziji tega mita pa naj bi bil vonj mleka na otrokovih ustnicah tisti, ki mačke privlači. Mit naj bi že leta 1791 podprli nekateri zdravniki in priče in od takrat dalje se mnogi bojijo, da maček lahko škodi dojenčku.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Robnik

Viri: