Neskončno zakopavanje iztrebkov

Mačke naj bi z zakopavanjem in prekopavanjem svojih kakcev mačke v svojem stranišču označevale teritorij. Kakce naj bi zakopale zato, da dlje časa ostanejo sveži (da torej dlje časa oddajajo »prijetne« vonjave). Ker moja mačja nagajivka v stranišču koplje res skoraj neskončno dolgo (včasih celo tako dolgo, da se moram prav sprehoditi do njenega kotička in preveriti, kaj toliko časa ustvarja), včasih pa sploh ne, mi je ta trditev dala misliti.  Nisem si mogla kaj, da ne bi preverila, kaj mačje zakopavanje kakcev sploh pomeni.

Divje mačke, ki zakopavajo svoje iztrebke, to počnejo predvsem zaradi lastne varnosti. Z zakopavanjem zakrijejo svojo prisotnost pred morebitnimi plenilci, hkrati pa tako pokažejo, da ne želijo izzvati dominantnih mačk, ki so višje na hierarhični lestvici. Dominantne mačke redko zakopljejo svoje iztrebke in pogosto svoja »darila« pustijo na travnatih površinah, da svoj položaj še bolj poudarijo. Zakaj torej domače mačke zakopavajo svoje kakce?

Zaradi zadovoljnih skrbnikov

Ljudje so z udomačitvijo pri domačih mačkah že od začetka spodbujali »čisto« mačje vedenje. Vzreditelji so težili k temu in tudi skrbniki so selektivno izbirali tiste mačke, ki so bile bolj »čiste«. Zavedati pa se moramo, da mačke, ki svojih kakcev ne zakopljejo in jih celo občudujejo, niso nenavadne – vedejo se povsem mačje. Če naša mucka vedno pridno zakoplje svoj »pridelek«, kar naenkrat pa ga pusti vsem na očeh (če imamo posebno »srečo«, celo na tleh pred straniščem), se moramo vprašati, ali se je spremenilo še kaj drugega?

Spremembe v rutini

Morda se mačka tako odziva na spremembo v svoji rutini, s smrdljivim signalom sporoča drugim mačkam, psom, drugim živalim ali ljudem, da je to ozemlje v njeni lasti.

V divjini dominantne mačke (vključno z jaguarju, leopardi, levi in tigri), ki tekmujejo za prevlado na določenem ozemlju, svojih iztrebkov ne zakopljejo, saj tako pošiljajo sporočilo, da je to mesto njihovo. Tudi domača mačka na ta način morda želi prenesti enako sporočilo, da je to ozemlje njeno in naj se tega zavedajo tudi drugi prišleki.

Naravno mačje vedenje

Kot psi zakopavajo kosti, mačke zakopavajo iztrebke. Skrivanje kakcev je naravni mačji instinkt, ki pa ni v ničemer povezan z obsedenostjo s čistočo. Natančno zakopavanje, ki včasih traja neskončno dolgo, izhaja iz dolge zgodovine mačk, ki so urin in iztrebke uporabljale za označevanje ozemlja. Nam sicer njihova »darila« smrdijo enako, vendar pa se mačke med seboj prepoznajo tudi po tem (zahvaljujoč edinstvenim označevalcem kemičnih vonjav, feromonov, ki so prisotni v urini in iztrebkih).

Manjše, šibkejše ali bolj podrejene divje mačke zakopavajo svoje iztrebke, da jih dominantne ne vidijo kot grožnje in da se skrijejo pred plenilci. Domače mačke imajo enako močne, samozaščitne nagone. Čeprav v našem domu ni nobenega plenilca, mačka o tem morda ni povsem prepričana in bo svoje iztrebke za vsak slučaj skrbno zakopala.

S svojim vedenjem nam lahko tudi sporoča, da nas prepoznava kot dominantno »mačko« v hiši. Zoolog in etolog Desmond Morris v svoji knjigi Catlore doda, da »v običajnem domu, brez motečih in stresnih elementov, mačke sebe dojemajo kot podrejene svojim človeškim skrbnikom, zato v običajnih okoliščinah pridno uporabljajo mačja stranišča ali zakopljejo iztrebke na vrtu«.

Neuporaba stranišča

Med razlogi za nenadno neuporabo stranišča Morris izpostavlja morebitno zmedo v hierarhiji. Lahko nam mačka sporoča, da smo mi podrejeni njej, navidezno uporniško vedenje pa je lahko tudi posledica bolezni, kot je okužba sečil ali pa težave z želodcem. Morda je razlog povsem preprost in mačka le ne zna pravilno uporabljati stranišča. Mačji naravni nagon za zakopavanje se okrepi z opazovanjem mačji mamic in nekateri muci nimajo te možnosti, zato jih moramo uporabe stranišča naučiti.

Ste vedeli, da mačke niso edine živali, ki zakopavajo svoje iztrebke, da bi se tako izognile plenilcem in rešile ozemeljske spore? Mojstri v zakopavanju so tudi pasavci, svizci, minki in nekatere podlasice.

Maša P. Z. 

Viri:
www.thesprucepets.com
www.livescience.com