Neskončno zakopavanje iztrebkov

Zakaj domače mačke zakopavajo kakce?Mačke naj bi z zakopavanjem in prekopavanjem svojih kakcev mačke v svojem stranišču označevale teritorij. Kakce naj bi zakopale zato, da dlje časa ostanejo sveži (da torej dlje časa oddajajo »prijetne« vonjave). Ker moja mačja nagajivka v stranišču koplje res skoraj neskončno dolgo (včasih celo tako dolgo, da se moram prav sprehoditi do njenega kotička in preveriti, kaj toliko časa ustvarja), včasih pa sploh ne, mi je ta trditev dala misliti.  Nisem si mogla kaj, da ne bi preverila, kaj mačje zakopavanje kakcev sploh pomeni.

Divje mačke, ki zakopavajo svoje iztrebke, to počnejo predvsem zaradi lastne varnosti. Z zakopavanjem zakrijejo svojo prisotnost pred morebitnimi plenilci, hkrati pa tako pokažejo, da ne želijo izzvati dominantnih mačk, ki so višje na hierarhični lestvici. Dominantne mačke redko zakopljejo svoje iztrebke in pogosto svoja »darila« pustijo na travnatih površinah, da svoj položaj še bolj poudarijo. Zakaj torej domače mačke zakopavajo svoje kakce?

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.thesprucepets.com
www.livescience.com