Neješčost pri mački

Vsi se radi pošalimo na račun izbirčnosti naših mačk – ena noče jesti določenega okusa, druga jé izključno samo purana, tretja pa se po treh dneh naveliča vsakih briketov … Razlogi, zakaj mačka noče jesti so tako raznoliki kot naše mačke same. Lahko gre le za izbirčnost, naveličanost okusa, ali pa je problem resnejši. V tem članku bomo raziskali, kaj so vzroki neješčnosti pri mačkah in kako jih premagati.

Izguba apetita se pri mačkah pogosto pokaže kot prvi znak bolezni, zato moramo prehranske navade svoje mačke pazljivo in vestno spremljati vsak dan in ob prvem znaku spremembe postati pozorni na njeno obnašanje. Neješčnost je lahko znak številnih bolezenskih stanj kot so okužbe, odpoved ledvic, težave s prebavo ali rakava obolenja, lahko pa je vzrok celo nekaj tako preprostega kot je zobobol. (((ZANAROCNIKE)))Če opazimo, da naša mačka noče jesti, in če se stanje kljub zamenjavi hrane ali dodatku dišeče konzerve nekaj dni ne izboljša, moramo mačko nemudoma peljati k veterinarju.

Če smo mačko pred kratkim peljali na cepljenje, je lahko neješčnost tudi poledica tega, bodisi zaradi stresa, ki ga je doživela pri veterinarju, ali pa je to le eden od stranskih učinkov cepiva, ki pa je začasen in bo v večini primerov minil v dnevu ali dveh.

Zavračanje hrane je lahko torej posledica stresa, ki ga mačka doživi, če je prisiljena spremeniti svojo dnevno rutino, pa naj bo vzrok za to potovanje, pogosti obiski doma ali prihod novega družinskega člana. Če mačka dalj časa ne jé in je po veterinarjevem mnenju fizično zdrava, gre lahko za psihološke težave, kot so anksioznost ali depresija, ki so prav tako pogosto posledica spremembe življenjskih pogojev. Nekatere živali pri potovanju občutijo slabost, ki se lahko kaže v začasni izgubi apetita, vendar ta v kratkem mine, oziroma najkasneje takrat, ko stresni dejavnik izgine.

Zelo pogosto pa je neješčnost naših muck le posledica izbirčnosti. V današnji dobi, ko našim živalim omogočamo različne palete okusov in znamk briketirane ali mokre hrane, in naše živali v življenju niso izkusile dneva lahkote ali pomanjkanja, kot je to stalnica pri njihovih divjih sorodnikih, se kaj kmalu razvadijo in postanejo izbirčne. Ta pojav srečamo tako pri mačkah kot pri psih, vendar pa je pot do rešitve pri vsaki vrsti nekoliko drugačna. Pri psu lahko trenutno zavračanje hrane rešimo tako, da mu preprosto nekaj dni ne ponudimo drugega kot to hrano, lakota pa bo že poskrbela, da bo dane brikete na koncu le pojedel. Če je kuža zdrav in ni fizičnega vzroka za neješčnost, mu nekajdnevni post prav nič ne bo škodil. Vendar pa enako za mačke ne drži. Medtem, ko bo pri kužku lakota premagala izbirčnost, se lahko mačke prav trmasto postijo vse dokler ne dosežejo svoje volje, v vmesnem času pa lahko pride do resnih zdravstvenih nevšečnosti. Ko telo strada, lahko zaradi velike količine maščob, ki jo telo porabi iz rezerv, pride do odpovedi jeter, zato se te tehnike pri mačkah ne poslužujemo.

Najprej se moramo prepričati, da neješčnost mačke ni le posledica tega, da naša mačka na svojih izletih po zunanjem svetu dobi hrano pri prijazni sosedi ali pa, da se nasiti z lovom. Problem lahko predstavlja tudi sama posodica, v kateri mački ponudimo brikete – nekatere mačke rajši jedo iz nizkih posodic, saj se jim tako njihovi občutljivi brki ne dotikajo stranic. Zdravo mačko, ki zavrača hrano lahko poskušamo premamiti na več različnih načinov – v brikete ji lahko zamešamo manjše količine okusnih dodatkov, kot so ribje olje, kuhano jajce ter celo kokošjo ali govejo juho, vendar pa je boljše, če se v mačji prehrani poskušamo čim bolj izogibati človeških živil, ki so za živali pogosto preslane in neprimerne. V trgovini za male živali lahko kupimo veliko paleto različnih okusov mokre hrane, ki se dobi v obliki konzerv, vrečk ali paštet, ki jih enostavno zamešamo med brikete. Mokra hrana je za mačko bolj slastna, saj vsebuje zelo velik delež mesa, pa tudi diši precej boljše kot briketi, vendar pa je velikokrat le dodatek k prehrani in ni mišljena kot popoln obrok, saj ne vsebuje vselej zadosti esencialnih hranil, ki jih mačka potrebuje in ki jih najdemo v briketirani hrani. Če tudi to ne deluje, se moramo sprijazniti s tem, da bomo morali v trgovino po nove brikete. Poskusimo lahko z novim zanimivim okusom, drugo znamko ali kvalitetnejšimi briketi, z visoko vsebnostjo mesa. Pri menjavi vrste briketirane hrane pa je vselej priporočljivo narediti počasen prehod, da ne vznemirimo mačjega želodčka, kar lahko vodi do prebavnih težav.

Tudi sami bi se naveličali enakih vsakodnevnih obrokov, pa čeprav bi jedli le najboljše kosilo na svetu. Tako tudi od mačke ne moramo zahtevati, da vsak dan njenega življenja jé le hrano enega okusa in ji okus od časa do časa lahko zamenjamo, v kolikor med različnimi znamkami oziroma okusi briketov naredimo postopen prehod in je hrana kakovostna ter v skladu z vsemi potrebami naše mačke.

 

Andreja Fegeš

Vir: pets.webmd.com

 

Objavljeno v štirinajsti številki revije Mucek