Nega zob in ustne votline

Dentalno zdravje pripomore k splošnemu zdravju vašega mucka. Zelo pomembno je torej, da za zdrave zobe in dlesni poskrbimo pri vseh živalih, ne samo pri starih in tistih, ki jih že pestijo takšne ali drugačne težave.

Preprečevanje

Zobne obloge so tanek sloj bakterij in delcev hrane, iz katerih že v štirih do petih dni nastane zobni kamen. Medtem ko je obloge enostavno odstraniti s skrbnim ščetkanjem, je treba za odstranitev trdovratnega rumenega zobnega kamna obiskati veterinarja. Da bi se temu izognili, moramo preprečiti nabiranje zobnih oblog ali pa jih odstraniti, preden zatrdijo v zobni kamen. Lahko pa se zgodi, da nekatere živali kljub redni negi razvijejo dentalne bolezni, h katerim so genetsko nagnjene.

Ali briketi res pomagajo?  

Briketi imajo določene prednosti, vendar bodite pazljivi pri njihovi izbiri. Izberite takšne, ki so namenjeni negi zob in so večji, da si žival med njihovim grizenjem odstranjuje obloge iz zob.

Pomen antioksidantov

Med antioksidante sodijo nekateri vitamini, minerali in bioflavonoidi. Antioksidanti preprečujejo oksidacijo maščobnih kislin in ščitijo pred škodljivimi učinki prostih radikalov v telesu. Imajo veliko koristnih učinkov na zdravje. V zadnjih letih se je izkazalo, da prosti radikali pripomorejo tudi k dentalnim boleznim ter da so za njihovo preprečevanje in zdravljenje zelo pomembni antioksidanti. Tako na primer antioksidant vitamin C pomaga ohranjati zdrave dlesni kljub bakterijam v ustni votlini. Zdrave dlesni preprečujejo, da bi bakterije prišle do zobnih korenin. Če bakterije prodrejo skozi dlesni prek majhnih poškodb ali oslabljenega tkiva, se znotraj dlesni imunski sistem bori, da bi uničil bakterije in zagotovil tako zdrave dlesni kot tudi zdrava podporna tkiva zob ter kosti. Bioflavonoidi občutno izboljšajo absorpcijo vitamina C in podaljšajo njegov učinek, vsebujejo pa tudi aktivne snovi za oviranje encimov, ki oralnim bakterijam omogočajo, da se prilepijo na zobe. Pomembno je torej, da za zdrave zobe in ustno votlino vašega mucka izberete hrano, ki je bogata z antioksidanti. Vsebuje naj vitamin C, skupaj z drugimi antioksidativnimi vitamini, kot so vitamin E, folna kislina in beta karoten, minerale, kot so selen, cink, baker in mangan, ter bioflavonoidne rastlinske izvlečke, kot so brusnični izvleček, izvleček rožmarina, zelenega čaja in grozdnih pešk.

Izogibajte se sladkorju

Izberite hrano brez dodanega sladkorja, ki ga nekateri proizvajalci mačje hrane dodajajo za boljši okus. Mačke sicer niso podvržene gnitju zob kot ljudje, vendar se je vseeno priporočljivo izogibati lepljivi in sladki hrani. Četudi takšna hrana ni neposredno odgovorna za težave vaših ljubljenčkov, kljub temu vpliva na razvoj škodljivih bakterij v ustni votlini, saj se te z njeno pomočjo lepijo na zobe in dlesni. (((ZANAROCNIKE)))

Ščetkanje

Najučinkoviteje boste zobe očistili z mehko zobno ščetko in posebno pasto. Izberite ščetko, ki je namenjena ljubljenčkom ali pa otroško. Nikoli ne uporabite zobne paste, namenjene ljudem, saj je lahko za mačke strupena. Povsem razumljivo je, da se živali ščetkanju upirajo, razen če ste jih na to privajali že od mladega. Na voljo imate zelo veliko zobnih past, ustnih vodic in gelov za mačke, vendar bodite pri njihovi izbiri pazljivi. Najbolje je, da se posvetujete z veterinarjem.

Izdelki za žvečenje

Tudi izdelki za žvečenje lahko pripomorejo k bolj zdravim zobem in dlesnim. Žival si namreč z mehansko akcijo žvečenja čisti zobe. Pri izbiri izdelkov za žvečenje moramo biti pazljivi. Številni priboljški vsebujejo nepotrebne kalorije, ki lahko negativno vplivajo na mucka, zlasti če se bori s prekomerno težo. Vsebujejo lahko tudi kakšno sestavino, na katero je vaš ljubljenček alergičen. Pozorno torej preberite deklaracijo na izdelku.

Pozor

Vsi zgornji nasveti vendarle niso nadomestilo za veterinarsko zdravljenje. V primeru, da vaš ljubljenček trpi za boleznijo zob ali dlesni, se je bolje posvetovati z veterinarjem.

 

Objavljeno v sedmi številki revije Mucek