Nega za zdrave mačje oči

Oči so brez dvoma glavninega-oci mačji adut. Iz njih lahko razberemo vsako njihovo počutje, strah, sproščenost, utrujenost. Mačke so znane kot čista bitja, venomer se umivajo in negujejo, zato imamo nekako za samoumevno, da si same oskrbijo tudi oči. To je v večini primerov tudi res, ne pa vedno. Solzenje, zasušen izloček v kotičkih oči in druge nepravilnosti zahtevajo našo pomoč in nego. Tudi pasme kot so denimo perzijske mačke potrebujejo skrbno, vsakodnevno nego oči zaradi kratkega solznega kanala, ki vodi v povečano solzenje. Ker so oči kompleksen in občutljiv organ se v primeru kakršnih koli težav posvetujmo z veterinarjem.

Na kaj moramo biti pozorni?

 • Gost, lepljiv izloček, ki se zasuši v kotičkih oči
 • Solzenje
 • Rdeča ali bela obarvanost vek
 • Zaprte oči
 • Zamegljenost oči ali sprememba barve
 • Vidna tretja veka

Veliko nam lahko o morebitnih težavah z očmi pove telesna drža in vedenje mačke. Če muca pogosto mežika ali s tačko pogosto zamahuje preko oči je to lahko dober razlog za pregled oči. V primeru, da opazimo katerikoli zgoraj naveden simptom je zelo priporočljiv obisk veterinarja.

Nasveti za ohranjanje zdravja mačjih oči

 • Priporočljivo je redno odstranjevanje morebitnih izločkov iz oči, saj se tu lahko pričnejo razmnoževati bakterije, ki povzročajo infekcije. Posebej pomembno je to pri mladičih, ki imajo zaradi infekcij zgornjih dihalnih poti bolj izrazito izločanje sluzi iz oči.
 • Pri kopanju mačke pazimo, da šampon ne zaide v oči, ker povzroča draženje.
 • Pri dolgodlakih pasmah je pomembno, da redno pristrižemo daljše dlake okrog oči.

Domača zdravila          

Muce so zaradi svoje radovedne narave lahko v svojem življenju večkrat podvržene različnim težavam z očmi. Naj si bo to prepih, tujek ali okužba, ki povzroči solzenje oči. V primeru blažjih težav lahko muci pomagamo sami z nekaterimi domačimi pripravki, vendar se pred uporabo vselej posvetujmo z veterinarjem. Prav tako se na veterinarja obrnemo, če domači pripravki sploh ne delujejo ali se po nekaj dneh stanje ponovi.

 • Topli obkladki so lahko v pomoč pri pordelih očeh, ki se pričenjajo solzeti. Toplo oblogo poskušamo na očeh obdržati 2-3 minute. To ponavljamo večkrat dnevno.
 • Spiranje oči s fiziološko raztopino je priporočljivo pri odstranjevanju tujka iz oči. Najbolj praktična je uporaba fiziološke raztopine v obliki kapljic za oči.
 • Zeleni ali kamilični čaj za pomoč odraslim mucam in mladičkom z zaprtimi očmi zaradi strjene sluzi. Ko skuhamo čaj pustimo da se ohladi. Nikoli ne dodajamo sladkorja ali drugih dodatkov. Uporabimo bombažne blazinice ali mehko tkanino, ki jo namočimo v čaj in nežno izmijemo oči od zunanjega dela oči proti nosu. Postopek ponovimo večkrat dnevno.

Katera obolenja oči pogosto prizadenejo mačke?

Konjunktivitis: Vnetje očesne veznice, ki se kaže kot rdečina in oteklost.

Vidna tretja veka: Če je tretja veka vidna samo na enem očesu to pomeni, da je nekaj narobe s tem očesom, če sta veki vidni na obeh očesih to kaže na bolezensko stanje na sistemskem nivoju. Ta simptom lahko povzroča vrsta različnih bolezenskih stanj, kot na primer rak, dehidracija, driska.

Keratitis: Vnetje roženice zaradi herpes virusa, travme ali drugih vzrokov. Oko je megleno in solzno.

Siva mrena ali katarakta: Popolna ali delna zamegljenost očesne leče kar povzroča pešanje vidne ostrine in meglen vid.

Zelena mrena ali glavkom: Očesno obolenje, ki vključuje poslabšanje vida in izgubo optične občutljivosti v posameznih predelih vidnega polja zaradi okvar vidnega živca v področju očesne mrežnice.

Solzenje oči: Zaradi blokade solznega kanala ali prevelikega solzenja je dlaka okrog oči mokra in umazana.

Bolezen očesne mrežnice: Zaradi degeneracije celic očesne mrežnice pride do motenega vida ali celo slepote.

K tedenski rutini česanja in nege dlake dodajmo še hiter pregled in po potrebi nežno čiščenje sluzi okrog oči. Muca se s tem mogoče ne bo strinjala, a z nežnim prigovarjanjem in »treningom« nam bo vse skupaj vzelo le minutko ali dve.

Anja Šajn

Viri:
pets.webmd.com
pethelpful.com