Moja muca jé elastike! Kaj naj storim?

Mačke. Kosmate, mehke, ljubeznive, zabavne, nežne in mislim, da lahko brez posebnega obotavljanja rečemo tudi čudne. Kolikokrat ste si ob opazovanju vaše kosmatinke postavili vprašanje: Le zakaj? Danes se mi je ob opazovanju mojega mačkona, ki se je spravil na kupček elastik, skoraj s takšnim navdušenjem kot na najljubši košček ribe porajalo prav to vprašanje. Le zakaj ti je tega treba? Le zakaj to počneš, ko pa je lahko tako nevarno? In ker ima vsak zakaj tudi zato, bom v tem članku poskušala osvetliti zakaj so muce navdušene nad tako vsakdanjimi stvarmi kot so plastične vrečke, elastike, volna in še kaj.

Muce, ki so bile prezgodaj odvzete od mame in njenega varnega zavetja, lahko pričnejo sesati volno, lase in druge mehke predmete. Mlajša kot je bila muca ob odvzemu, močnejše je njeno nagnjenje k sesanju. Nekatere mačke puhaste predmete le sesajo, druge pa jih lahko celo jedo.

Če muca uživa stvari, ki niso užitne, kot na primer vezalke, elastike, papir, plastične vrečke to motnjo prehranjevanja imenujemo pika.

Kaj točno povzroči željo po teh nenavadnih predmetih še ni jasno. Za enkrat ostaja skupek možnosti, kot so:

  • Osiromašena prehrana: Pri enolični prehrani, ki vodi v pomanjkanje nekaterih vitaminov lahko muca prične z žvečenjem hišnih rastlin, ki so zanjo lahko zelo nevarne. V stanju anemije nekatere muce jedo pesek in iztrebke iz mačjega stranišča.
  • Zdravstvene težave: Motnja hranjenja pika je povezana z levkemijo in mačjim virusom FIV. Povzroči jo lahko tudi diabetes in možganski tumorji.
  • Genetska predispozicija: Znano je, da so k sesanju volne bolj nagnjene siamske mačke in birmanke.
  • Okoljski dejavniki: Če opazite to nenavadno vedenje pri vaši muci je vredno pomisliti, da ji je mogoče dolgčas in išče pozornost. Nekatere muce potrebujejo več fizične ali psihične stimulacije.
  • Kompulzivna motnja: Šele, ko so druge možnosti izločene pomislimo, da gre mogoče za kompulzivno motnjo. Znanstveniki, ki preučujejo vedenje živali so namreč ugotovili, da je ta motnja pri nekaterih pasmah pogostejša in ima torej gensko osnov

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Viri:

pets.webmd.com

pets.thenest.com

Anja Šajn