VIDEO: Moja mačka se obnaša kot pes!

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj vrst domačih mačk, znanih po tem, da se obnašajo podobno kot psi? Te mačke so namenoma vzrejane tako, da so poudarjene njihove »pasje« lastnosti. To pa ne pomeni, da lajajo, temveč da:

  • sledijo svojim skrbnikom in drugim ljudem naokrog po stanovanju,
  • želijo veliko pozornosti, tudi v obliki božanja in crkljanja,
  • niso agresivne do drugih živali (na primer do drugih mačk),
  • so mirne in zaupljive narave.

Med takšne pasme prištevamo na primer manx, maine coon in ragdoll mačke, to pa nikakor ne pomeni, da so to edine mačke, ki se obnašajo tako! Mnoge pasme domačih mačk in tudi mnoge mešanke imajo karakterne lastnosti, ki jih tradicionalno pripisujemo psom, za mačke pa naj ne bi bile značilne. Mačke pasme manx na primer vedno želi biti v družbi ljudi, običajno priteče, ko jo pokličemo ali zažvižgamo in se tudi odzove na ukaze kot je »ne«. Abesinka je znana po svoji izjemni zvestobi in prav »pasjem« načinu igranja. Obožuje namreč igre z žogo, ki jo tudi prinese nazaj, če ji jo vržemo, svoje najljubše igrače pa prenaša naokrog v gobčku. Burmanka se odlično razume z otroki, zna pa se tudi usesti in počakati na hrano, tako, kot je običajno za trenirane pse.

Za »pasje« mačke je značilno, da so zelo navezane na svoje lastnike in zahtevajo veliko njihovega časa in pozornosti. Če imate doma »pasjo« mačko, poskrbite, da je ne puščate veliko same in da vsak dan najdete čas, da se z njo igrate in crkljate. Na spodnjem posnetku pa si oglejte primer malo posebnega mucka, ki misli, da je pes:

Viri:
www.petmd.com
en.wikipedia.org