Moja mačka ima klopa. Kaj zdaj?

Lepo in toplo vreme nas vabi v naravo, dogodivščin željne muce pa komaj čakajo, da bodo lahko raziskale, kaj vse jih čaka zunaj. Žal so toplejši meseci tudi čas drobnih žverc, ki na nič hudega sluteče mačje raziskovalke prežijo v visoki travi in podrasti. In Slovenija je ena izmed držav, kjer jih kar mrgoli. Govorimo o klopih. Kako odkriti, da se je na našo ljubljenko prisesal mali krvoses in kako ga najlažje odstraniti?

Klopi lahko prenašajo določene bolezni, ki niso nevarne samo za ljudi, pač pa tudi za druge živali. Na klope niso imune niti notranje živeče mačke (nanje lahko zaidejo z druge živali, npr. psa, ali pa ga v stanovanje prinesemo na oblačilih), zato je zelo pomembno, da svojo ljubljenko vsake toliko časa natančno pregledamo.

Kako pregledati mačko?

Prvi faktor pri pregledu sta dolžina, pa tudi barva mačje dlake. Pri dolgodlakih mačkah bomo za pregled nedvomno potrebovali več časa, potrpežljivosti in natančnosti. Gosta, dolga dlaka klopom nudi odlično zavetje, medtem ko bomo pri kratkodlakih mačkah vsiljivce opazili lažje. Če ima mačka temno dlako, bo naloga še toliko bolj zapletena, saj je temnega klopa precej težje opaziti na ozadju temnega kožuščka.

Klopi se lahko prisesajo kamorkoli na mačkino telo, najverjetneje pa si bodo izbrali temna, skrita mesta na sprednjem delu mačkinega telesa, kjer se gostiteljica ne more praskati in lizati – glavo, vrat ali ušesa. Pregledovanje mačke začnemo pri glavi in se pomikamo proti repu. Pri tem z dlanmi drsimo skozi mačkino dlako tik ob koži in pri tem dlako razpiramo kot, če bi jo česali z glavnikom. Priporočljivo je, da uporabljamo dlani in ne glavnikov ali krtač, saj bomo klopa tako lažje začutili in ne bo nevarnosti, da ga s pripomočkom raztrgamo. Pozornost posvetimo tudi trebuhu, zgornjemu delu tačk (pazduham), predelu med prsti in notranjosti ušes.

Klopa se opazi precej lažje kot druge zunanje zajedalce, na primer bolhe. Ko najdejo primerno mesto, se nanj prisesajo in se ne premikajo več. Dlje, kot sesajo kri, večji postajajo. Prisesan klop bo izgledal kot napihnjena rjava bradavica.

Kako klopa odstraniti?

Če odkrijemo klopa, ga moramo odstraniti čimprej, saj bomo tako zmanjšali tveganje za prenos bolezni. Odstranjevanje klopa mora potekati zbrano, natančno in brez hitenja, saj hočemo zajedavca odstraniti celega. Pripravimo si pripomočke: pinceto, papirnato brisačko, lahko tudi rokavice za enkratno uporabo. Klopa moramo s pinceto zagrabiti čim bližje koži, pri tem pa ga ne vrtimo. S pinceto klopa počasi izpulimo naravnost proti sebi, pri tem pa pazimo, da klopa ne počimo. Idealno je, če klopa odstranimo skupaj z glavo.

Ko klopa odstranimo, najprej pregledamo, če smo ga uspeli odstraniti v celoti. Če je glava ostala v mački, je priporočljivo mačko odpeljati k veterinarju, ki nam bo pomagal odstraniti tudi to. Klopa nato potopimo v majhno količino alkohola, s čimer ga ubijemo. Na mestu, kjer je bil klop prisesan, bo verjetno nastala majhna ranica. Po želji lahko mesto očistimo z blagim razkužilom, varnim za živali.

Mačkino stanje v naslednjih dneh pozorno spremljamo. Če opazimo karkoli nenavadnega, je mačko smiselno odpeljati na veterinarski pregled. Najboljša zaščita pred klopi je preventivna uporaba zaščitnih sredstev proti zunanjim zajedalcem, s pomočjo katerih bo mačja pustolovka lahko naravo raziskovala na veliko bolj varen način.

Urša Lesar

Viri: