Meningitis pri mačkah

Meningitis v dobesednem prevodu pomeni »vnetje možganske ovojnice«. Je relativno redko, a življenjsko nevarno nevrološko stanje.

Meninge so membrane, ki pokrivajo možgane in hrbtenjačo. Bolezensko stanje, meningitis, pa se pri mačkah lahko pojavi samo od sebe ali v povezavi z drugimi nevrološkimi boleznimi, kot sta mielitis, vnetje hrbtenjače in encefalitis, vnetje možganov. Meningitis pogosto prizadene starejše mačke ali mačke z oslabljenim imunskim sistemom.

Meningitis pri mačkah je kritično zdravstveno stanje vašega ljubljenca, ki zahteva takojšnjo veterinarsko oskrbo.

Simptomi meningitisa pri mačkah

Skoraj vsaka nevrološka bolezen lahko povzroči številne simptome in tako je tudi pri meningitisu Večina kliničnih znakov, ki se pojavijo pri meningitisu, so značilni za proces nevroloških bolezni.

Pogosti simptomi, ki namigujejo na razvoj meningitisa pri mačkah so:

 • Vročina.
 • Slabost.
 • Vedenjske spremembe. Depresija.
 • Nagib glave v eno smer.
 • Pomanjkanje apetita.
 • Bruhanje.
 • Epileptični napadi.
 • Nekoordinirana hoja.
 • Spremembe v znanju in poznavanju okolice.

Po začetni fazi bolezni, ko meningitis in vnetje napredujeta, se lahko pojavijo naslednji, hujši simptomi:

 • Togost v vratu.
 • Občutljivost na svetlobo.
 • Nestabilnost na nogah.
 • Paraliza.
 • Napadi.
 • Mišični krči.
 • Koma.

Vzroki za meningitis pri mačkah

Na žalost so lahko vzroki za meningitis zelo različni in številni.

Med najpogostejše vzroke za razvoj meningitisa pri mačkah uvrščamo:

Virusne okužbe

Virusna okužba, kot je mačji infekcijski peritonitis (FIP), lahko povzroči meningitis. Obstaja cepivo, ki je bilo razvito za FIP, vendar se veliko veterinarjev ne odloča zanj. Dolgoletne raziskave so namreč pokazale, da je učinkovitost tega cepiva spremenljiva, če je sploh učinkovita. Trenutno se to cepivo ne priporoča, kot osnovno cepivo za mačke.

Bakterijske okužbe

Bakterije, ne glede na to ali so aerobne (take, ki za preživetje potrebujejo kisik) ali anaerobne (tiste, ki za preživetje ne potrebujejo kisika), lahko povzročijo meningitis, če bakteriji uspe vstopiti v centralni živčni sistem vaše mačke.  Pomembno je, da pri svoji mački bakterijsko okužbo hitro odkrijete in jo učinkovito zdravite, da ne prihaja do neljubih zdravstvenih zapletov.

Glivične okužbe

Glivična okužba z glivo iz rodu Cryptococcus, lahko povzroči meningitis.

Parazitske okužbe

Parazit Toxoplasma gondii je protozoalni parazit, ki povzroča toksoplazmozo in lahko povzroči tudi meningitis. Mačka se s paraziti lahko okuži če zaužije žival, ki je že okužena s parazitom.

Drugi vzroki

Obstajajo tudi ne infekcijski vzroki za meningitis. Mednje lahko prištevamo imunsko posredovane motnje pri katerih imunski sistem mačke reagira na svoje celice in tkiva ter jih napade.

Diagnosticiranje meningitisa pri mačkah

Ko mačko pripeljete k veterinarju, ker kaže neprijetne nevrološke znake, bo veterinar pričel s popolnim fizičnim pregledom. Prav tako, bo mačko popolnima nevrološko pregledal. Ob sumu na meningitis veterinar zraven celovitega pregleda opravi tudi natančen pregled bolečin v vratu pri mačkah in preveri možno zmanjšanje odziva in refleksov.

Obenem se preveri tudi krvni tlak mačke, ki je ob pojavu meningitisa lahko nevarno nizek. Prav tako se mački odvzame vzorec krvi in blata, da se ugotovi ali je prišlo do motenega delovanja organov.

Naprednejše tehnologije, kot sta magnetna resonanca ali CT, lahko veterinarjem ponudijo boljši vpogled v obseg meningitisa pri mačkah.

V kolikor splošni veterinar nima potrebnega znanja in naprav, za pregledovanje nevrološko obolelih živali, vas lahko napoti k nevrologu.

Na koncu, lahko vaš veterinar naroči analizo spinalne tekočine pri vaši mački. To je morda najbolj natančna metoda diagnosticiranja meningitisa pri mačkah. Za ta proces je potrebno vašo mačko anestezirati. Postopek namreč vključuje natančno vstavljanje igle v hrbtenico vaše mačke in odvzem tekočine iz zelo občutljivega območja.

Zdravljenje meningitisa pri mačkah

Zdravljenje meningitisa pri mačkah je odvisno od povzročitelja in primarnih simptomov.

V primerih, ko imunski sitem povzroči vnetni odziv se lahko  za odpravo simptomov predpišejo steroidi. Dolgotrajna uporaba steroidov ima lahko za vašo mačko resne neželene učinke.

Če je osnovni vzrok meningitisa okužba, bo vaša mačka zdravljena z enim od številnih različnih antibiotikov. Vrsta antibiotika je odvisna od vrste organizma, ki je povzročil okužbo.

Obenem se lahko veterinar odloči za predpisovanje zdravil, ki preprečujejo hude simptome meningitisa. Mednje sodijo zdravila, ki preprečuje mišične krče, sredstva za lajšanje bolečin ali druga zdravila. Te vrste zdravila se lahko predpišejo tudi dolgoročno, če je pri dolgotrajnem vnetju prišlo do hude ali nepopravljive poškodbe živčnega sistema vaše mačke.

Žal za meningitis ni univerzalnega zdravila. Če veterinar sumi, da je mačji meningitis virusne narave, bo predpisal podporno zdravljenje. To bo vaši mački pomagalo k lažjemu spoprijemanju z boleznijo in pri čim boljšem obvladovanju simptomov.

V najslabšem primeru, bo vaša mačka potrebovala tudi bolnišnično oskrbo in opazovanje pod nadzorom veterinarjev.

Meningitis, čeprav je redek, zahteva hitro in agresivno zdravljenje. Napoved okrevanja je odvisna od samega vzroka za nastanek meningitisa. V večini primerov pa je napoved vseeno dobra in če mačka okreva, se kakovost njenega življenja ohrani na istem nivoju, kot pred boleznijo. A ne pozabimo, vsaka mačka je drugačna in njeno telo zahteva drugačno zdravljenje in potek ter trajanje okrevanja.

Deja Drobne

Viri:

www.msdvetmanual.com

vcahospitals.com