Med zdravjem naših muc in našim zdravjem ni meja

Mačke so postale del našeclanek-vetpromet-slika-2 družine in z njimi si delimo prav vse – svoja stanovanja, prosti čas, veselje, ležišče in še kaj. Vendar nekaterih stvari ni dobro deliti in jih tudi ne bi smeli. Zato je prav, da vemo, da nekateri zajedavci, ki jih imajo mačke, lahko povzročajo tudi bolezni pri ljudeh. In včasih posledice niso prav nič nedolžne.

Bolhe in klopi lahko zajedajo tudi pri ljudeh, močno dražijo kožo in prenašajo bolezni. V zemlji in na travi se lahko nahajajo infektivna jajčeca glist, kamor jih z iztrebki »odložijo« okužene mačke, predvsem otroci pa jih lahko precej enostavno zaužijejo.

Najbolj ogrožene skupine so prav majhni otroci in ljudje, starejši od 65 let, ali ljudje s kroničnimi obolenji, saj je njihov imunski sistem slabše delujoč, ter noseče ženske.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Stopar, dr. vet. med