Mastitis pri mačkah

Biti mama muca je prav gotovomastitis ena od najbolj čudovitih nalog, ki jih lahko muce zavzamejo v svojem življenju. Male kepice v varnem zavetju svoje mamice počasi rastejo in se postavljajo na noge, mama pa jih neguje, hrani in greje ter se z njimi igra in crklja. Zdi se, da je materinstvo ena sama prekrasna izkušnja! Toda na žalost nekatere muce materinstva ne izkusijo s tako zelo čudovite plati, saj jih med tem časom lahko doletijo tudi bolj ali manj nadležne zdravstvene težave. Ena od teh je tudi mastitis.

Ko imajo muce mladičke, jih morajo seveda nahraniti. Mlečne žleze takrat začnejo producirati mleko, mucki pa ga dobijo tako, da se sprisesajo na mamine seske. Mastitis je bakterijska infekcija ene ali več žlez, ki proizvajajo mleko. Čeprav je najpogosteje omejen na zgolj enega ali dva seska, pa stanja nikakor ne smemo podcenjevati, saj je mastitis izredno boleč. Če ga ne zdravimo, se bakterije lahko razširijo, muca pa zelo resno zboli. Najpogosteje se pojavlja pri starejših mucah in pri mucah, ki so jim bili mladički prehitro odvzeti.

Kaj povzroči mastitis?

Matitis lahko nastane iz različnih vzrokov. Ponavadi gre za kombinacijo stresa med brejostjo, samega dojenja, kasneje pa tudi rastočih zobkov mladičkov. Ko vse te faktorje seštejemo, mucini seski postanejo pravo gojišče bakterij. Ponavadi se mucin imunski sistem bakterij uspešno ubrani, če pa je mama muca pod prevelikim stresom, po možnosti pa deležna še slabe higiene in neuravnotežene prehrane, pa ta udara bakterij več ne zdrži. Takrat pride do vnetja. Mlečna žleza se zamaši, mleko pa se ne more izločiti.

Kakšni so znaki mastitisa?

Pri opazovanju muce smo lahko pozorni na več opozorilnih znakov. Med fizičnimi znaki so rdečina okoli seskov, zatečenost, vročičnost, občutljivost in bolečina na otip, izločanje brezbarvnega, rumenega ali krvavega gostega mleka ali gnoja in vročina. Alarm so lahko tudi določeni vedenjski znaki: muca ne pusti mladičkom, da sesajo, jih zanemarja, zavrača vodo in hrano, mladički pa jokajo ali celo zbolijo.

Kako ukrepati, če muca kaže znake mastitisa?

Ukrepi so odvisni od resnosti stanja in potreb muce in njenih mladičkov. Čim prej se posvetujete z veterinarjem, ki bo tudi ustrezno predlagal, kako naprej. V primeru, da infekcija ni zelo huda, je tako za zdravje mame kot mladičkov najbolj ustrezna opcija, da pustimo, da muca mladičke doji naprej. V resnejših primerih pa morajo mucki nehati sesati mleko in jih je potrebno hraniti ročno, mama muca pa prejme antibiotike in blažilce bolečin. Na vnete seske večkrat dnevno polagamo tople obkladke, mleko pa bomo morda morali iztiskati tudi ročno. Če je stanje že zelo resno, je muci prizadete žleze potrebno kirurško odstraniti. V vsakem primeru se glede ukrepov posvetujte z veterinarjem, saj bo le on znal predpisati takšne, ki bodo najbolj učinkoviti in varni.

Kaj pa preventiva?

Najboljša preventiva je seveda sterilizacija mačke, saj na ta način mleka sploh ne bo začela proizvajati. Če pa je muca že postala mamica, ji lahko pomagamo tako, da prostor ohranjamo čist, dlako okoli seskov pobijemo, mladičkom pa čimprej skrajšamo krempeljce. Poskrbimo tudi za kar se da kvalitetno prehrano.

Mastitis lahko muco prizadene zelo hitro in brez opozorila, zato je pomembno, da družinico pozorno opazujemo in hitro ukrepamo že ob najmanjšem opozorilnem znaku. Le tako bomo lahko zagotovili, da bo mamici prijetno, mladički pa bodo srečni in zdravi.

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.cat-world.com
www.pethealthnetwork.com
www.petplace.com
www.felinexpress.com