Mačke med dopustom

Vsi, ki imate doma mačke, ste najmanj macke-med-dopustomenkrat letno v skrbeh, kako med vašim dopustom najbolje poskrbeti za mačko. Mačke nerade potujejo, saj so navezane na svoje okolje. Seveda pa je odvisno kakšnega karakterja je vaša mačka in na podlagi tega se boste tudi odločili. Možnosti, ki jih imate na voljo so: vzeti mačko s seboj, jo pustiti doma in nekomu zaupati, da bo poskrbel zanjo ali pa jo oddati v varstvo v hotel za živali. Seveda odločitev ni lahka, sami pa svojo mačko poznate in veste, kaj bi bilo zanjo najbolje in najmanj stresno.

Nekatere mačke so vožnje v avtu vajene, takšno lahko brez težav odpeljete s seboj. Pomembno je, da je ves čas vožnje v transporterju in da se na poti večkrat ustavite ter ji ponudite vodo. Mačka, ki jo odpeljete s seboj na dopust pa mora biti še čipirana in cepljena proti steklini. S tem pridobite tudi potni list, ki ga potrebujete za Evropsko unijo in za Bosno in Hercegovino. Torej, če je vaša mačka vajena vožnje avtomobila, potem jo vzemite s seboj in ji ob prihodu v začasno stanovanje, počasi razkažite prostore. S seboj pa vzemite kakšne njene igrače ali odeje, ki jih je vajena doma. Poskrbite tudi, da bo pot čez mejo nemotena in da imate s seboj vse potrebno.

V primeri, da se odločite in mačko pustite doma, morate imeti nekoga, ki mu zaupate, da bo zanjo dobro poskrbel. Dobro je, da pride mačko obiskat vsaj enkrat na dan, če pa lahko večkrat, je še toliko bolje. Čeprav se mačke znajo zamotiti pa potrebujejo tudi družbo, da jim ne postane dolgčas. Prav tako je potrebno preveriti tudi, da ni česa razbila, saj bi se lahko porezala oziroma poškodovala. Še najbolje pa je, da že pred odhodom poskrbite, da odstranite vse, kar ji lahko škodi. Oseba, ki bo skrbela za vašo mačko med vašo odsotnostjo pa mora poskrbeti tudi, da bo mačje stranišče vedno čisto, da ima na voljo vsak dan svežo vodo in hrano. Zaželeno je seveda, da ima ta oseba mačke rada, da se bo z njo tudi poigrala in jo pocrkljala. Vi pa že prej pripravite vse, kar bodo potrebovali za vašo mačko.

V primeru, da ti dve možnosti ne prideta v poštev, se lahko odločite tudi za hotel za male živali. Seveda je hudo, ko pomislimo na mačko v tujem okolju in z neznanimi ljudmi, vendar ko ni druge možnosti, tudi ta ni slaba. Zopet je odvisno od vaše mačke. Če veste, da ji je najbolj pomembno to, da ni sama, potem je to lahko dobra odločitev za vašo mačko, saj bodo tam dobro poskrbeli zanjo. Preverite, kateri hoteli so v vaši bližini, da mačke ne boste vozili predaleč. Morda se že prej dogovorite in se oglasite pri njih, se pogovorite in poglejte, kako je za živali poskrbljeno, da vam bo med dopustom lažje in da ne boste v skrbeh za mačko.

Odločite je v vaših rokah in če svojo mačko dobro poznate, ne bo tako težka. Če je ne boste imeli s seboj, jo boste verjetno vi bolj pogrešali, kot ona vas.

Pred leti sva se z možem odločila, da našega mačka vzamemo s seboj na dopust, a ni bilo najbolje. Maček je bil vidno pod stresom še nekaj časa po prihodu domov. Od takrat naprej je doma in ima obiske večkrat dnevno in je zanj res dobro poskrbljeno. Mi pa smo mirni na dopustu. Tudi vam želimo miren dopust in pravo odločitev.

Lučka Šenk

Viri:
www.dominvrt.si
www.ekodezela.si