Mačke lahko pozitivno vplivajo na osebe z avtizmom

Ste vedeli, da 2. aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja avtizma? Pa boste rekli:”Ja, kaj pa ima to veze z mačkami?”. Ima!

Mačke, če v svojih mislih odrinemo na stran napačne stereotipe o njihovi hladni osebnosti, so že dolga leta zaupniki, zavezniki in prijatelji človeku. Eden od lepših primerov te vezi je pozitiven vpliv mačk na ljudi, ki imajo motnjo avtističnega spektra (MAS).  Slednja predstavlja različne simptome od oslabljene socialne interakcije, razumevanja in komunikacije, težav na področju fleksibilnega mišljenja in adaptivnega vedenja do ponavljajočih se aktivnosti in ozkih interesov. Od osebe do osebe se stopnja motenj razlikuje, zato govorimo o spektru.

Če želite nekoliko več izvedeti o aspergerjevem sindromu (AS) s pomočjo mačk, v roke vzemite knjigo »Vse mačke imajo Aspergerjev sindrom« avtorice Kathy Hoopmann. Knjigo imajo zelo radi starši otrok, ki so na spektru, pa ne zato ker naj bi mačke imele Aspergerjev sindrom (Nimajo ga!), ampak zato ker knjiga olajša razumevanje avtizma. Prisrčne fotografije mačk in kratki opisi AS prikažejo podobno doživljanje in lastnosti mačk in oseb z AS, kot so občutljivost na določene zvoke ali dotike, posebne prehranske navade, izogibanje očesnemu kontaktu, ljubezen do rutine. Lahko pa v brskalnik vtipkate »9 Things Cats Know About Autism« (9 stvari, ki jih mačke vedo o avtizmu) in se na humoren način poučite o avtizmu.

Mačke nas torej lahko nekaj naučijo o avtizmu, lahko pa so tudi v veliko pomoč ljudem z avtizmom. Leta 2012 so francoski raziskovalci objavili študijo v POS One, kjer so se spraševali, ali ljubljenčki lahko pomagajo osebam z MAS. Intervjuvali so starše 260 družin, ki ima otroka avtista. Ugotovili so, da je v gospodinjstvih, kjer so člani tudi ljubljenčki, prišlo do izboljšanja v pro-socialnem vedenja otrok z MAS. V raziskavo so vključevali družine z mačkami pa tudi s psi in hrčki.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

TJ    

Viri: