Mačke kot spremljevalke čarovnic v otroški in mladinski literaturi

Že stoletja se v svetovni literaturi mačka pojavlja kot pomemben, včasih celo osrednji literarni lik. Zaradi njihove kompleksne osebnosti pisatelji in pisateljice različnih kultur v njih najdejo možnost za uporabo simbolov v literarnih delih za otroke, mladino in odrasle. Ljudje naj bi najraje imeli živali, ki še najbolj izgledajo in se obnašajo kot oni sami. Možno je, da so mačke pisateljem in pisateljicam zanimive, ker prikazujejo vrsto osebnosti, ki si jo ljudje najbolj želijo pridobiti. Njihova skrivnostna narava, popolna samostojnost, pretkano zlo in potrpežljiva inteligenca so lastnosti, ki jih oblikujejo v fascinantna bitja.

V veliko primerih pisatelji in pisateljice v literarnih delih uporabijo mačke kot čarovniške spremljevalce, sploh v otroški in mladinski literaturi. Simbolizem mačk je sicer zelo različen, odvisno od kulture, v krščanstvu pa je pogosto povezan z zlobnim ali s čarovništvom. Evropska ljudstva so verjela, da so čarovnice vedno imele spremljevalca oziroma pomagača v živalski obliki, ki so ga imenovali tudi živalski vodnik. Ta je v večini primerov prevzel formo kakšne manjše živali, predvsem pa mačke, žabe, krastače, ptice, podgane itd. To nas lahko spomni na knjige Harryja Potterja pisateljice J. K. Rowling, kjer ima Hermiona Granger svojega oranžnega mačka, Ron Weasley svojo podgano, ki je pravzaprav zahrbten čarovnik s sposobnostjo spreminjanja v podgano, in Harry Potter svojo sovo z imenom Hedwig.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vanesa Vodovnik

Viri:
www.jstor.org
harrypotter.wikia.com
harrypotter.wikia.com