Mačke in miši

V preteklosti ljudje za mačke niso skrbeli kot za hišne ljubljenčke, temveč so si morale same priskrbeti obrok. Omejena količina hrane je pomenila, da so preživeli in se razmnoževali le najuspešnejši lovci. Mačke in miši so tako postali pravi nasprotniki. Danes pa lov v večji meri predstavlja igro.

Mačke se naučijo loviti od svoje mame in skozi igro. To je veščina, ki se jo morajo čimprej naučiti.

Miši so tako kot ptice za mačke privlačen, lahko ulovljiv plen pri katerem jim ni potrebno vložiti pretirane energije. Poleg tega so ravno prave velikosti za njihove tačke. Privlači jih nepredvidljivo gibanje. Plen zalezujejo in utrudijo, s tem si olajšajo ulov. Z lovom zadovoljijo plenilski nagon.

Strategija lova

zaseda – osredotočenost na plen in potrpežljivo čakanje

zasledovanje – nizka pozicija in počasno približevanje plenu

napad – skok in napad plena

Razlog za lov

Mnogi lastniki so mnenja, da je razlog za lov lakota, vendar temu ni vedno tako. Če bi se mačke prehranjevale izključno s svojim plenjenjem, bi morale dnevno ujeti med 10 in 20 živali, kar je precej, če predvidevamo, da ima vsak poskus v povprečju manj kot 50 % možnosti za uspeh. Lovijo kadar je priložnost ne glede na to ali so lačne ali ne.

Darilo

Mačke prinašajo ulov svojim mladičem, s tem jih oskrbujejo s hrano, hkrati pa učijo veščin preživetja. Ker pa je večina naših mačk kastriranih/steriliziranih namesto mladičem svoj ulov prinesejo lastnikom. Nemalokrat se zgodi, da nam mačke, ki se gibajo zunaj, pred vrati pustijo svojo trofejo. S tem nam da mačka vedeti, da se doma počuti zadovoljno in varno, ter da nam je pripravljena za to prepustiti svoj potencialni obrok.

Ko mačka ujame plen lahko naredi precej nereda. Pri pospravljanju si je potrebno namestiti zaščitne rokavice in podlago ustrezno razkužiti. S tem se obvarujemo morebitne bolezni.

Toksoplazmoza

Miši so velikokrat prenašalci bolezni. Če mačka poje okuženo žival lahko zboli. Miši prenašajo parazita, ki povzroči toksoplazmozo. Ta se preko mačjih iztrebkov lahko prenese na človeka. Mačke, ki se okužijo, ne kažejo znakov bolezni. Medtem ko se pri okuženih ljudeh pojavi povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, vnetje grla ali težave z vidom. V primeru pojava simptomov je potrebno nemudoma obiskati zdravnika. Toksoplazmoza je tako pri mačkah kot ljudeh ozdravljiva.

Kako mačko odvaditi lova?

  • preusmeritev skozi igro
  • ovratnica z zvončkom
  • dovolj veliki obroki hrane
  • zadrževanje v notranjih prostorih

Mačke in miši morda nikoli ne bodo živele v harmoniji, vendar k temu lahko pripomoremo tako, da mačko zadržujemo v notranjih prostorih, jo vključimo v igro in oskrbimo z igračami. Če pa mačka vseeno kdaj ulovi žival je dobro, da jo pregleda veterinar.

 

Darja Polajžer

 

VIRI:
www.hillspet.com
www.purina.co.uk