Mačke in anestezija

Anestezija je ena izmed pomembnejših veterinarskih praks, brez katere bi bile operacije, diagnosticiranje bolezni in pregledi nemogoči. Zaradi posebne strukture mačjega telesa in njihove majhnosti je anestezija pri mačkah lahko zelo nevarna. Pri mačkah obstaja namreč večja smrtnost, večja so tudi splošna tveganja kot pri ostalih živalskih vrstah.

Najpogostejši razlog, da so mačke pod anestezijo, je kastracija oziroma sterilizacija, zato tudi večina mačk, vsaj enkrat v življenju doživi ter preživi anestezijo. Splošna anestezija pri mački povzroči, da je v nezavestnem stanju, se ne more premikati in ničesar ne čuti. Seveda pa obstaja tudi lokalna anestezija, ki omrtviči le del telesa, ki je potrebno zdravljenja. Vendar je takšna oblika anestezije manj pogosta, saj so mačke, pri veterinarskih posegih, le s težavo pri miru.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Pia Ameršek

Viri:

https://www.thesprucepets.com

https://www.pethealthnetwork.com/

https://catvets.com