Mačke so družabne in prrrrrijazne!

Ali tudi vas ob prihodu domov pred vrati čaka vaš kosmati mačji ljubljenček? Vam sledi po vrtu ali pa se z vami druži na wc-ju? Se z vami igra, pozdravlja goste in se ob družabnih večerih druži z vsemi vami? Sede na tipkovnico, ko skušate delati, in vas zasipa z mačjimi poljubčki? In kljub temu se vedno najde nekdo, ki zatrjuje, da so psi prijazni in družabni, mačke pa so njihovo pravo nasprotje, so nedružabne, hladne, vzvišene, egoistične in jim je mar samo za hrano in lastne potrebe? Če se s temi trditvami ne strinjate povsem, vedite, da je znanost na vaši strani.

Mačke so družabne in prijazne. Zahvaljujoč raziskavi, ki so jo opravili leta 2017 na Univerzi v Oregonu, zdaj obstajajo znanstveni dokazi empirične študije, da je temu tako. Mačkam je večinoma bolj pomembna interakcija s človekom, kot prehranjevanje ali pa mačja meta.

Vodja raziskave Kristyn Vitale Shreve ni bila preveč navdušena nad raziskavami, ki so mačke opisovale kot trmasta, ravnodušna in nedružabna bitja. Tudi v družbi je še vedno zakoreninjeno mnenje, da mačke niso družabne in se jih ne da trenirati. Slednje je mogoče tudi posledica pomanjkanja znanja o tem, kaj mačke najbolj motivira.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tina Janežič

Viri:
motherboard.vice.com
www.sciencedirect.com
www.independent.co.uk
www.telegraph.co.uk