Mačji vid: kako deluje?

macji-vid-kako-delujeSe kdaj sprašujete, kako vaša mačka vidi? Čeprav mačje oči ne izgledajo tako zelo drugače od človeških, ne delujejo povsem enako. Nemalokrat nas mačke osupnejo, saj se v mnogih situacijah znajdejo veliko bolje kot mi, za kar se lahko zahvalijo svojim izjemnim čutom. Vid je le eden izmed njih, ima pa kljub temu pomembno vlogo v mačjem življenju. Mačke imajo širše vidno polje kot ljudje; medtem ko naše vidno polje zajema 180 stopinj, mačkino zajema okrog 200 stopinj. Imajo tudi boljši periferni vid, kar jim daje prednost pri lovu, saj lažje opazijo plen. Vendar pa nimajo prednosti pred ljudmi na vseh področjih.

Fokus

Mačke vidijo svet v precej manjši resoluciji kot ljudje, kar pomeni, da predmetov ne vidijo tako izostreno kot mi. Ljudje lahko predmete vidimo jasno, ko so približno 30 do 60 metrov oddaljeni, mačke pa v enaki ostrini vidijo predmete šele, ko so oddaljeni le 6 metrov. Leča, v kateri se zbira svetloba, ki vstopi skozi zenico, je pri mačkah precej večja, kot pri ljudeh. To je eden izmed razlogov, da mačje oči zbirajo več svetlobe. Vendar pa lahko človeška leča spreminja obliko, da izostri naš vid na različnih razdaljah, mačja leča pa oblike skoraj ne more spreminjati. Rezultat tega je, da mačje oči ne morejo izostriti predmetov, ki so jim zelo blizu – podobno, kot oči starejših ljudi, ki za branje potrebujejo očala.

Barve

Ob močni svetlobi se ljudje najbolje znajdemo, saj svet vidimo v mnogih različnih barvah. Kako točno mačke vidijo barve, ni povsem jasno, saj je to zelo težko ugotoviti. Glede na vedenjske teste, izvedene na živalih, lahko sklepamo, da mačke ne vidijo celotnega spektra barv, ki jih vidimo ljudje. Nekateri strokovnjaki menijo, da je mačji barvni vid omejen le na odtenke modre in sive, drugi mislijo, da je podoben pasjemu vidu. Psi vidijo svet v manj barvnih odtenkih kot ljudje in ne razlikujejo rdeče, oranžne, rumene in zelene barve. Nekatere živali, na primer ribe in metulji, pa lahko vidijo ultravijolične valove, ki jih ljudje ne vidimo. V zadnjem času se med znanstveniki pojavljajo ugibanja, ali morda tudi mačke lahko vidijo določene vrste svetlobe, ki so našim očem nevidne.

Nočni vid

Mačke so bitja, ki so po naravi najbolj aktivna v večernem mraku ter ob zori. Zato potrebujejo izjemno dober nočni vid. Mačje oči imajo šestkrat do osemkrat več celic, občutljivih na šibko svetlobo, kot ljudje. Imajo tudi eliptično zenico, ki se lahko širi in krči veliko hitreje kot človeška okrogla zenica. To pomeni, da se mačje oči hitreje prilagodijo na spremembo intenzivnosti svetlobe. Eliptična oblika zenice pa ima tudi večjo površino kot človeška okrogla, kar pomeni, da v kombinaciji z veliko lečo, mačje oči lahko absorbirajo veliko več svetlobe kot naše. Vse te značilnosti mačjega očesa tem spretnim plenilcem pomagajo, da tudi v šibki svetlobi večera ali pa celo ponoči opazijo in ujamejo marsikatero miško.

Ugotovili smo, da se mačji in človeški vid razlikujeta v kar nekaj podrobnostih. Oči vsake živalske vrste so namreč posebej prilagojene njenemu načinu življenja, gibanja in prehranjevanja. Ker so mačke nočne, mesojede živali, je njihov vid specializiran predvsem za lov v temnejšem delu dneva. Mačka se pri iskanju plena poleg vida zanaša na svoj izjemno oster sluh, s katerim določi njegovo lokacijo, nato pa ga z odlično percepcijo gibanja in občutljivostjo na svetlobo zagleda in ulovi.

Ana Ažman

Viri: – livescience.com
kittyshow.com
news.discovery.com