Mačji triki

macji-trikiEden izmed užitkov pri tem, da imamo domačega ljubljenčka je tudi ta, da ga lahko naučimo marsikaterega trika. Že od nekdaj so živali kazale izredno naklonjenost do sodelovanja z ljudmi in posnemanja človeških kretenj, kar smo ljudje s pridom izkoristili za zabavo, nekateri pa so njihovo dobroto celo namerno sprevrgli v manj humane nastope v cirkusih. Mačke so sicer nekoliko bolj zadržane kar se tiče popolne predanosti človeku, saj jih od psov, denimo, loči ravno ta neukrotljiva samosvojost in samostojnost. Vsekakor pa mačja inteligenca in sposobnost učenja ne zaostajata za ostalimi domačimi živalmi, morda sta celo nivo višje.

Mačke so v svojih gibih izrazito elegantne in lahko izredno hitre. Naučiti mačko trikov je precej zahtevnejše kot če učimo denimo psa. Njena koncentracija je razpršena na več koncev, zato bodo vztrajnost, volja in strpnost nedvomno vrline, ki bodo močno potrebne. Vendar pa bo priboljšek navsezadnje tisti, ki jo bo najbolj pritegnil in ji ohranjal koncentracijo. Zato ob učenju trikov in ukazov pri mačkah uporabimo kombinacijo verbalnih pohval in nagrad v obliki hrane. (((ZANAROCNIKE)))

Učenje trikov naj bo kratko (nekajminutno, da mački ne postane dolgčas) in redno (vsakodnevno), vaše predajanje lekcije pa umirjeno in sproščeno. Večkrat ko boste vajo ponovili, bolj se bo mucki usedla in hitreje boste prišli do želenega rezultata. Seveda pa velja enako, tako pri mačkah kot pri ljudeh, da zaradi unikatne osebnosti nekatere mačke znanje hitreje osvojijo kot druge. Zato je potrebno določenim mačkam nakloniti še več pozornosti in strpnosti.

Osnovni triki

Za komunikacijo z mačkonom nikoli ni prezgodaj. Mačke se izredno hitro naučijo pomena posameznih besed, ki jih pogosto ponavljamo, sploh, če je v igri hrana. Tako hitro začnejo napredovati v svoji »razgledanosti« in je tudi nadaljnje učenje mnogo lažje.

Povelje »sedi«

Verjetno je to najbolj pogosti ukaz, ki pride prav predvsem lastnikom psov, vendar pa ni nujno izključljiv niti pri mačkah. Če želimo, da se mačka usede, s priboljškom sežemo nad njeno glavo, za ušesi in premikamo roko proti repu. Mačka se bo primorana usesti. Tiste bolj zvite se znajo obrniti, takrat ji z roko nežno primemo zadnji del telesa, ga rahlo potisnimo nazaj in izrecimo povelje »sedi«. Če se usede, sledi čarobna beseda »pridna/priden« in nagrada v obliki priboljška. Vajo večkrat zaporedoma ponovimo.

Povelje »prosi«

Ko mačko že naučimo sedeti, je to idealen čas, da izkoristimo osvojeno znanje za učenje povelja »prosi«. Mački tako kot pri povelju »sedi« z roko (v kateri je priboljšek), sežemo visoko nad njeno glavo in jo, stoječo in segajočo k naši roki, nagradimo s priboljškom. Seveda pri tem ne smeta manjkati ukaz in verbalna pohvala.

Ti vaji sta super izhodišči za učenje bolj specifičnih trikov.

Povelje »valjaj se«

Mačke se že po naravi rade valjajo, predvsem takrat ko so popolnoma sproščene in zadovoljne. To lahko s pridom izkoristimo in jo naučimo, da se valja na »ukaz«. To dosežemo tako, da jo medtem, ko se mačka sama od sebe začne valjati, vselej izdatno pohvalimo. Besedne zveze, ki jo uporabljamo za označevanje vedenja ne spreminjamo in jo večkrat zaporedoma ponovimo, besede pa podkrepimo še s tem, da nad njo orišemo namišljen krogec. Ko bo mačka naslednjič ležala na tleh, ponovite prej izrečene besede in spet orišite krog. Če mačka ukazano izvrši, jo nagradite s priboljškom. Učenje nadaljujemo takrat, ko mačka popolnoma razume našo kretnjo. Ko je tudi to osvojeno, lahko ukaz nadgradimo tako, da jo pripravimo k valjanju takrat, ko stoji, sedi ali se celo sprehaja. Z doslednim ponavljanjem lahko ta trik hitro osvojimo, seveda pa mačko za vsako uspešno izvedeno vajo močno nagradimo.

Povelje »pretegni se«

Trik »pretegni se« je v teoriji zelo podoben triku »valjaj se«, le da mačko pričnemo učiti trika takrat, ko se le-ta preteguje (prednje tačke iztegne močno predse, se skloni, zadnji del pa ostane dvignjen in pri miru). Izberemo primerno besedo za ukaz, ob tem raztegnimo svoje roke ali pa mački pokažemo svoje dlani z razprtimi prsti. Vajo ponavljamo tako kot je opisano pri prejšnji vaji. Ob vsakem uspehu jo pohvalite in nagradite.

Povelje »gneti«

Ni bolj simpatičnega od mačke, ki gnete svoje šapice ob naše telo (seveda brez uporabe krempljev). Mini masaža, bi lahko rekli. Gre za značilno raztezanje in krčenje šapic, ki ga mačka navadno izvede takrat, ko ji je udobno. Trik mačko naučimo po enakem postopku kot pri prejšnjih dveh, le beseda za ukaz mora biti drugačna.

Pomembno je, da vemo, da je treba mačko vsakič, ko naredi trik pravilno, pohvaliti in jo nagraditi. To je najhitrejši način, da osvoji kar od nje želimo. Zavedati pa se moramo tudi, da je to zanjo zabava in da sodeluje zaradi nas.

Vsak pa ima lahko slab dan, zato takrat do mačke ne smemo biti preveč vsiljivi in na koncu razočarani. En slab dan še ne pomeni, da lahko takoj vržemo puško v koruzo. Saj veste, vaja dela mojstra Ampak samo, če mojster dela vajo.

Maja Lesar

Objavljeno v trinajsti številki revije Mucek