Mačji stereotipi – so mačke res hladne, zlobne in nedružabne?

Stereotipi, le kdo še ni slišal zanje! Definicija jih opredeljuje kot pogosto neutemeljena in posplošena prepričanja o določenih stvareh. Stereotipe imamo tako lahko o praktično čemerkoli – tudi o mačkah! Ljudje se pogosto šalimo, da so mačke zlobne. Poigravanje s podobo zlobne, egoistične in flegmatične mačke je sicer zabavno, toda to, kako popularna kultura portretira mačke, ima lahko na predoče živalce v dejanskem življenju tudi negativne posledice (zanemarjanje in celo nasilje). Vsaka šala ima svoje meje, zato lahko z razbijanjem predsodkov in stereotipov marsikateri mačonki zagotovimo srečnejše življenje!

»Mačke svojih skrbnikov ne marajo in v resnici mislijo samo nase.«

Če se do mačke ne obnašate spoštljivo in prijazno je povsem razumljivo, da vas mačka ne bo marala! A prepričanje, da so mačke na splošno vase zaverovana bitja, ki se na svoje skrbnike ne navežejo, je zasnovano izključno na stereotipih. Rezultati raziskav kažejo, da je mačje vedenje podobno navezi med mamo in otrokom ter da je odnos med mačko in skrbnikom zrcaljenje odnosov med ljudmi. To lahko dokažemo tudi preko mnogih dejanskih primerov, ki krožijo po spletu. Seveda pa je naklonjenost vedno vzajemna – mačke bodo veliko pogosteje izkazovale navezanost, ko se bodo počutile varne in ljubljene.

»Mačke so samotarke in ne marajo druženja.«

Mačke ne živijo v tropih tako kot psi, kar je razlog, da so pogosto videne kot samotarske. Pravzaprav pa so v tem primeru zelo podobne ljudem – velika večina rada čas preživlja v družbi, po drugi strani pa so tudi izbirčne, saj ne bodo uživale v družbi kogarkoli. Mačke, ki so primerno socializirane, se rade družijo z ljudmi. Če je mačka hladna in zavrača družbo ljudi, obstaja velika verjetnost, da je bila v za socializacijo kritičnem obdobju (v starosti od 3 do 16 tednov) zanemarjena ali zlorabljena. Vseeno pa tudi ne moremo v skupnem domu združiti dveh odraslih mačk in pričakovati, da se bosta nemudoma ujeli. Mačke moramo predstaviti počasi in postopoma. Mladički glede družbe niso tako izbirčni, pravzaprav je zelo priporočljivo, da ob posvojitvi izberemo dve mucki, ki si bosta lahko delali družbo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.metaphoricalplatypus.com
www.huffingtonpost.com