Mačja življenjska obdobja, 1. del

Od navihanih mladičkov, muhastih najstnikov do zrelih mačjih visokosti; mačja starostna obdobja so presenetljivo podobna človeškim. Preverite, kaj mačja starost pomeni in kako se soočiti s spremembami, ki pridejo z leti oz. s starostjo.

Mladički (starost: 0 – 4 oz. 6 mesecev)

Ko se mucki iz novorojenčkov prelevijo v mladičke, so vedno manj odvisni od matere. Začenjajo spoznavati zunanji svet, ki ga z veseljem raziskujejo. Mucki preko igre začnejo posnemati gibe, ki so značilni za lov: zalezovanje, zaseda in napad. Pomagajte svojemu mucku, da še bolj razvije te spretnosti. To lahko storite z ustreznimi igračami in s tem, da se tudi sami vključite v igro.

Kako mucke pospremiti v začetek pravega življenja?

Opravljanje potrebe

Pri vzgoji mucka lahko začnete s tem, da mucka navajate na mačje stranišče. Za mucke v naravi je značilno, da svoje iztrebke zakopljejo, zato bodo to z veseljem počele tudi notri in ne bo jih težko na to navaditi. Le pokažite jim, kje jih čaka pesek in kmalu bodo dojele njegov pomen.

Triki

Mucke navadite na njihovo ime, da se bodo nanj začeli odzivati. Tudi s triki, o katerih smo že pisali, lahko začnete zgodaj, saj so mladički za učenje bolj dojemljivi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nadaljevanje sledi kmalu …

Katarina Robnik

Viri: