Mačja inteligenca je nekaj posebnega

Veliko izjemnih miselnih in fizičnih sposobnosti mačk se smatra za instinktivne. Mačke se s temi sposobnostmi rodijo, sčasoma pa jih še razvijejo. Učijo se drugače kot ljudje ali psi, saj imajo posebno vrsto inteligence. Kot neverjetno iznajdljiva bitja, ki se večinoma zanašajo nase, so preživele tisoče let v zelo različnih okoljih in spreminjajočih se življenjskih pogojih. Kot večina sesalcev so tudi mačke sposobne kompleksnih miselnih procesov. Morda ne bomo nikoli do popolnosti razumeli, kako mačke doživljajo in razumejo svet, da pa bi lažje razumeli mačjo inteligenco, moramo pogledati na svet skozi mačje oči in kako so se razvile za okolje, v katerem živijo.

Mačke proti psom

Pse dresirajo za zaščito, iskanje in reševanje, za pomočnike, trike in poslušnost. Za veliko ljudi je to znak inteligence. Mačke nimajo enakega repertoarja, kar naj bi pomenilo, da niso dovolj inteligentne, da bi se trikov naučile.

Psi so socialna bitja. Živijo, lovijo in igrajo se v hierarhično urejenih tropih. Radi ustrežejo svojemu nadrejenemu, pri domačih psih to pomeni človeka. Mačke imajo drugačno socialno strukturo. Kjer je dovolj hrane, so večinoma samotarke. Kjer hrane ni veliko, oblikujejo kolonije, socialna struktura pa je podobna tisti, ki jo imajo levi. Mačke so neodvisne in nimajo potrebe po sodelovanju z drugimi mačkami. Mačje sodelovanje s človekom je omejeno, razen ko koristi mačjim interesom.

Pri učenju trikov mačko motivira hrana, ne bo pa za hrano naredila vsega. Če se bo treba preveč truditi, se bo vdala in šla iskat lažji »plen«. V divjini mačka ne izgublja energije za dolg lov. Na plen počaka in ga naskoči ali teče za njim le na kratke razdalje. Psi so tisti, ki plen dolgo zasledujejo, dokler se ta ne utrudi in dobijo priložnost za ulov.

Mačje miselne sposobnosti

Kar se mačka nauči, ohrani vse življenje, ker ima odličen spomin. Tudi lovske sposobnosti, ki so jih uspavala leta udomačitve, se zbudijo, če bi naenkrat morale poskrbeti same zase. Zapomnijo si slabe izkušnje ali situacije, ko so bile ogrožene, npr. če se srečajo s hudim psom, enako pa si zapomnijo tudi dobre izkušnje, še posebej, če so povezane s hrano ali igro.

Odkar bolje razumejo mačjo psiho, so živalski skrbniki uspešnejši v dresuri mačk, kar je do sedaj bila pasja domena. Mačk ne motivira božanje po glavi ali »pridna muca«, motivira jih hrana in s priboljški se naučijo veliko trikov. Ob učenju trikov se mora mačka zabavati, še posebej pa ubogajo svoje skrbnike, ki jim običajno dajejo hrano.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Ana Bačelić

Vira:
messybeast.com
www.animalplanet.com