Mačja astma

Ali vaša mačka pokašljuje, diha z odprtim gobčkom in odklanja hrano? Morda razlog ne tiči v tako znanih kepah dlake, obstaja verjetnost, da ima vaša ljubljenka astmo. Ja, prav ste slišali – tudi mačke lahko trpijo za to najpogostejšo boleznijo dihal. Po ocenah raziskav samo v ZDA za to boleznijo trpi že skoraj milijon mačk.

Astma pri mačkah je pravzaprav zelo podobna astmi pri ljudeh. Gre za kronično vnetje drobnih pljučnih kanalov. Ko pride do napada astme, se ti kanalčki odebelijo in skrčijo, kar mački zelo oteži dihanje. Astma pogosteje prizadene samičke kot samce, običajno pa se razvije med 2 in 8 letom starosti. Med pasmami sta astmi najbolj podvrženi siamka in himalajka. Kakšni pa so še ostali znaki astme, kako ukrepati ob diagnozi in zakaj do astme sploh pride – o vsem tem v nadaljevanju.

Kaj povzroča astmo pri mačkah?

K nastanku astme lahko prispeva kopica vzrokov, razvila pa naj bi se kot posledica alergijskega bronhitisa. Ta nastane, ko mačka vdihne določen alergen ali kakšno drugo substanco, ki oslabi imunski sistem.

Pogosti dejavniki tveganja za razvoj astme so: debelost, stres, zajedalci, predhodna srčna okvara, hladen in vlažen zrak ter alergeni, kot so cvetni prah, hišni prah, prah iz mačjega peska, plesen, dim (cigaretni, iz sveč ali kaminov), parfumi, čistila, laki za lase, določene vrste hrane itd.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
pets.webmd.com
www.vet.cornell.edu
www.petmd.com
www.thespruce.com