Legendarno mačje pretegovanje

Če bi bilo pretegovanje in raztegovanje olimpijska športna disciplina, bi mačke brez dvoma osvajale same zlate medalje. Nenehno namreč raztegujejo svoje mišice, njihovi razlogi pa so, po besedah strokovnjaka Andrewa Cuffa, strokovnjaka mačje anatomije iz Royal Veterinary College iz Londona, podobni našim. Glavna dejavnika za raztegovanje sta dobro počutje in povečan pretok krvi. 

Mačke dnevno spijo med 12 in 16 urami, kar je dvakrat dlje od ljudi. Andrew Cuff in Rubin Naiman, klinični psiholog iz Univerze v Arizoni k temu dejstvu dodajata, da »človeški možgani med spanjem paralizirajo večino mišic telesa, saj tako preprečujejo uresničitev sanj. Enako se dogaja tudi mačkam, ki jim možgani med spanjem prav tako preprečujejo, da bi se sprehajale naokoli in denimo odtavale iz kavča, ker počivajo.«

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.livescience.com