Lahko mačka spremeni barvo dlake?

Barvo dlake muc brez dvoma določa genetika. Posamezni okoljski dejavniki in notranje spremembe v telesu pa lahko povzročijo, da odtenek in intenzivnost dlake nekoliko variirata. Še posebej je ta pojav opazen pri črnodlakih mucah, ki dobijo rdeče-rjav lesk. Kateri pa so najpomembnejši dejavniki, k vplivajo na spremembo barve?

  1. Sonce

Saj veste, kako se vam lasje osvetlijo po preživljanju počitnic ob soncu in morju? Izpostavljenost sončnim žarkom pa nima vpliva le na ljudi. Če vaš muc preživi veliko časa na soncu se bo po vsej verjetnosti tudi njegova črna dlaka prelevila v rjave odtenke.

  1. Prehrana

Tirozin

Mačje telo za pravilno delovanje zahteva 22 aminokislin. Od tega jih je polovica esencialnih, kar pomeni, da jih mora muca zaužiti s hrano. Ostalih 11 je ne-esencialnih zato jih telo lahko sintetizira samo. Tirozin je ne-esencialna aminokislina, ki nastane iz esencialne aminokisline fenilalanina in je potrebna za sintezo melanina. Melanin je pigment, odgovoren za barvo mačje kože in kožuha. Pomanjkanje tirozina se torej kaže kot pomanjkanje melanina. To lahko opazimo kot spremembo barve mačje dlake iz črne v rdeče-rjavo. Po drugi strani pa lahko večja količina tirozina spremeni dlako muce, ki je po naravi rjava v črno.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:

www.kittycatchronicles.com

www.cat-world.com.au