Kopi Luwak – kava iz mačjih iztrebkov

Si tudi vi ne predstavljate jutra brez omamnokopi-luwak-kava-iz-macjih-iztrebkov dišeče kave in vašega mucka, ki se veselo drgne ob vaše noge v pričakovanju zajtrka? Mačke in kava? Kakšna je povezava med njima? No, kavoljubci, tale izjava vas bo morda malo pretresla. Najdražjo kavo na svetu pridobivajo iz mačjih iztrebkov.

Kopi Luwak je najredkejša in najdražja kava na svetu. Za skodelico te kave boste odšteli tudi do 70 evrov. Na leto naj bi je proizvedli zgolj 500 kg.

Kje in kako pravzaprav pridobivajo to zanimivo kavo?

Največja proizvodnja le te poteka v Indoneziji na otoku Sumatra. Manjše plantaže pa najdemo tudi na Filipinih in v Vietnamu.

Za edinstven okus kave se lahko zahvalimo cibetovkam. Cibetovke so živali, ki so podobne mačkam, zato jih tudi domačini označujejo za mačke. Živijo na drevesih in so dejavne predvsem ponoči.  So mesojede živali, vendar jim dišijo tudi rastline. Njihova poslastica so plodovi kavovca.  Tukaj se zgodba kave šele začne.

Ko preidejo plodovi kavovca v prebavni sistem cibetovk, se izločijo posebni encimi in aminokisline, ki dajejo kavnim zrnom poseben kiselkast okus. Ko živali izločijo plodove v svojih iztrebkih, dobesedno izločijo kavna zrna neverjetnega okusa. Vendar brez skrbi, ta kavna zrna še niso pripravljena za kuhanje kave. Sledi postopek pranja, kjer se izločijo vse škodljive bakterije. Kavna zrna pa je nato potrebno še posušiti in prepražiti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lidija Puš

VIRI :
catpoopcoffeeinc.com
www.most-expensive.coffee
www.catsasscoffee.com