Koliko mladičev ima lahko mačka v enem letu?

Ko govorimo o razmnoževanju, so mačke precej plodne živali. Ena samička lahko sproducira povprečno 12 mladičev vsako leto, če ni sterilizirana.

Puberteta in mucke

Ko mačka doseže puberteto, po navadi med 5. in 9. mesecem starosti, se bo lahko začela razmnoževati. Nekatere mucke dozorijo že pri 3 mesecih in pol, po navadi ko dosežejo 2 kilograma. Nosečnost pri mačkah traja približno 65 dni, po tem pa lahko mačka takoj spet postane breja, še med dojenjem.

Obdobje gonitve

Samičke se gonijo v toplejših mesecih, po navadi med januarjem in avgustom. V toplejših podnebjih se lahko gonijo tudi celo leto. Vsak cikel gonitve traja približno en teden in se ponavlja konstantno vsake 2 ali 3 tedne. Mačke lahko tako zanosijo tudi trikrat na leto. Vsaka nosečnost producira več mladičev naenkrat, vsako leglo šteje od 2 do 8 mladičev. Teoretično lahko tako ena samička sproducira tudi do 24 mladičev v enem letu.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sanja Slemenšek

Vir:
pets.thenest.com