Koliko let bo dočakala moja mačka?

»Koliko let bo dočakala moja mačka?« je eno izmed najpogostejših vprašanj, ki jih mačji skrbniki zastavijo veterinarjem. Seveda točnega odgovora, koliko let bo dočakala posamezna mačka, ne ve nihče, lahko pa se opremo na statistiko in ocenimo pričakovano življenjsko dobo glede na več dejavnikov: mačkin življenjski prostor, prehrano, nego, zdravstveno oskrbo in celo pasmo in spol. Na splošno imajo mačke precej dolgo življenjsko dobo. Povprečna mačka naj bi brez težav dočakala med 10 in 15 let, tako da pogosto preživijo tudi marsikaterega pasjega ljubljenca, samičke pa naj bi živele približno 2 leti več kot samčki.

Življenjski prostor

Pri tem, koliko svečk bo upihnila vaša ljubljenka, je njen življenjski prostor eden izmed najpomembnejših faktorjev. Notranje mačke imajo bistveno daljšo življenjsko dobo od zunanjih mačk. Povprečna življenjska doba zunanje mačke je okoli 7 let, medtem ko mačke, ki bivajo v stanovanju, nemalokrat to starost presežejo tudi do trikrat. Notranje bivajočim mačkam ne pretijo nevarnosti in stresi zunanjega prostora, pogosteje so sterilizirane in cepljene ter imajo urejen dostop do sveže hrane in vode. Po drugi strani morajo skrbniki notranjim mačkam zagotoviti več razvedril, jim nuditi več pozornosti in poskrbeti, da se dovolj gibajo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri: