Koliko je moja mačka stara v “mačjih letih”?

“Koliko misliš, da je moj pes star v pasjih letih oz. koliko je moja mačka stara v mačjih letih,” je vprašanje, ki ga ali pogosto slišimo ali pa si ga sami zastavimo. Ljubljenčkom zaradi ljubezni radi pripisujemo človeške značilnosti in ker so kosmatinci enakopravni člani naših družin, želimo njihovo zdravo življenje ohraniti čim dlje. Čeprav se zdi to vprašanje predvsem “rezultat” naše navezanosti na živali, naše človeško-mačje oz. človeško-pasje vezi, pa je določitev “prave” starosti ljubljenčka zelo pomembna. V veliko pomoč je namreč veterinarjem, ki s poznavanjem starosti znajo zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo za male kepice.

V javnosti velja nekakšen splošno znan mit, da je eno človeško življenje enako sedmim mačjim oz. pasjim letom. Nekaj logike v tem prepričanju obstaja, saj smo ljudje tekom let opazili, da  bo pes srednje velikosti z optimalno zdravstveno oskrbo živel približno 1/7 človeškega življenja. Iz tega opažanja je nastalo sedem pasjih let, ki so enaka enemu človeškemu. Žal je pravilo sedmih let preveč poenostavljeno, saj vsakega psa in mačke ne moremo označiti kot “povprečnega”. Razlikujejo se namreč ne le od ljudi, temveč tudi drug od drugega, posebno glede značilnosti in velikosti pasem. Večje živali imajo običajno krajše življenjske dobe kot manjše, vendar pa tudi tu ne smemo preveč posploševati. Pasje pasme se glede značilnosti in velikosti zelo razlikujejo, mačje pa ne tako zelo (vzemimo primer čivave in argentinske doge).

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.livescience.com