Ko mačko obišče puberteta

Mačke skozi svoje življenjsko obdobje preživijo veliko razvojnih faz in med njimi je tudi mačja puberteta. V tej fazi mačke velikokrat spremenijo svoje vedenje, lahko postanejo veliko bolj samozavestne ali na drugi strani bolj strahopetne, kako pa se bo mačja puberteta izrazila na posamezni mački, je odvisno od več dejavnikov.

Kaj prinese mačja puberteta?

V razvojni fazi mačje pubertete mačka telesno in mentalno odraste ter spolno dozori. Mačje telo v tem obdobju doživi ogromno sprememb, kar ni vidno samo fizično na samem telesu, ampak se odraža tudi v mačkinem vedenju. Hormonske spremembe, ki se v tem obdobju odvijajo v telesu mačke, sprožijo aktivacijo spolnih organov in s tem proizvodnjo spolnih hormonov. Le-ti pa pri mačkah vplivajo tudi na čustveni del možganov in tukaj se tudi skriva vzrok za morebitno spremembo v vedenju pri mačkah.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.cats.org.uk

https://tobalie.com

www.felineengineering.com