Kdo bo poskrbel za mucka, če moramo v bolnico?

Leto 2020 v precejšnji meri kroji koronavirus in v zelo kratkem času si je tudi v Sloveniji močno podredil naša življenja. Seznam preventivnih ukrepov in priporočil, kako se izogniti okužbi, odgovorni dopolnjujejo iz dneva v dan. Žal se čisto vsak izmed nas okužbi ne more izogniti in žal se marsikdo ne sooča z le milimi simptomi, ki jih pozdravi doma, ampak potrebuje zdravniško pomoč in bolnišnično oskrbo.

Skrbniki psov, muc in drugih živalskih ljubljenčkov se v takšnem primeru ne sprašujemo le, kaj bo z nami, ampak tudi, kaj bo z našim kosmatincem? Kdo bo skrbel za kužka, če bomo morali v bolnico? Kako bomo poskrbeli za mačko, če moramo ostati doma v samoizolaciji?

Kdo bo prevzel skrb za žival? Komu bomo zaupali to skrb?

Da vaše skrbi vsaj na tem področju malo zmanjšamo, smo za vas pripravili nekaj nasvetov. Proporočljivo je, da imamo rezervni načrt, kako poskrbeti za živalco, če zbolimo, v vsakem primeru, ne le sedaj, ko razsaja epidemija.

Nekaj odličnih priporočil za živalske skrbnike ob pojavu okužbe s koronavirusom je pripravila Veterinarska fakulteta, ki osebi z akutno okužbo dihal svetuje, da omeji stike z ljubljenčki. Ko zbolimo, naših kepic (kljub neskončni ljubezni) torej ne božamo, objemamo, crkljamo ali si delimo hrane z njimi. Živalicam tudi ne smemo dovoliti, da nas ližejo. Priporočajo še, da za žival v času vaše bolezni poskrbi druga oseba v gospodinjstvu, ki je zdrava. Če se žal ne morete izogniti stiku z živaljo, nosite obrazno masko in si pred ter po stiku z ljubljenčkom obvezno umijte ter razkužite roke.

Kako poskrbimo za žival, če moramo biti v samoizolaciji?

Strokovnjaki iz Veterinarske fakultete svetujejo osebam v samoizolaciji, da živali obdržijo pri sebi, prav tako naj se živali čim manj (oz. se sploh ne) gibljejo zunaj. Pri ravnanju z živalmi in skrbi zanje se moramo držati osnovnih higienskih ukrepov, kjer je vključeno redno umivanje rok pred ter po ravnanju z živalmi in s hrano za živali. Izogibamo se božanju, objemanju in crkljanju. Če je le mogoče, naj v času vaše domače karantene za žival poskrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, pa je potrebno vzdrževati dobro higieno in – če je le mogoče – nositi obrazno masko.

Kaj pa storiti, če moramo v bolnico?

Najboljša rešitev za začasno skrb in varstvo vaših kosmatincev so vaši najbližji. Povprašajte družinske člane in sorodnike, če bi bili pripravljeni poskrbeti še za vašo živalco. Priporočamo, da varstvo v primeru bolnišnične oskrbe poskusite organizirati vnaprej. Razmislite o tem scenariju in se dogovorite o potencialnem varstvu s svojci že preventivno, preden zbolite in ne šele takrat, ko ste že skoraj na poti v bolnico ter obstaja tveganje, da žival ostane sama doma.

Lahko se obrnete tudi na ožji krog prijateljev, ki bodo z veseljem poskrbeli za ljubljenčka do takrat, ko se vi znova postavite na lastne noge. Za žival je sicer najmanj stresno, če lahko ostane v svojem domačem okolju, zato najprej preverite, ali lahko za smrčka poskrbi zdrav član vašega gospodinjstva.

Seveda se prav lahko zgodi, da v ožjem krogu v določenem trenutku žal ne najdemo osebe, ki bi lahko poskrbela za psička, mačko ali drugega ljubljenčka. V tem primeru se lahko obrnemo na različna varstva in hotele za pse, mačke in ostale živali, moramo pa biti tudi tokrat seveda zelo previdni in upoštevati vse higienske ukrepe (umivanje in razkuževanje rok, obrazna maska, primerna razdalja …).

Maša Pirnat

Viri:
https://www.vf.uni-lj.si/
https://www.petrescue.com.au/