Kateremu vraževerju o mačkah pa ti verjameš?

Splošno znano je, da črne mačke prinašajkateremu-vrazeverju-o-mackah-pa-ti-verjameso nesrečo. Ali pa srečo? Odvisno od dneva, države, tega, ali prečka cesto od leve proti desni ali od desne proti levi … Skozi stoletja so mačke pritegnile ogromno pozornosti ljudi, ki so okrog njih oblikovali vrsto vraževerij. Mnoga od njih so še danes zelo živa in vplivajo na to, kako ljudje vidimo mačke, kako jih posvajamo in z njimi ravnamo.

Naveza med ljudmi in mačkami se je pričela pred več tisočletji v Starem Egiptu, kjer so bile mačke, ne glede na barvo kožuha, oboževane in čaščene. Predvsem črne mačke pa so povezovali z egipčansko boginjo Bastet. Verjeli so, da bo Bastet družino, ki gospodinjstvo deli z mačko, vzela pod okrilje in ji prinesla blagostanje. Mačke so bile v Starem Egiptu celo tako zelo ljubljene, da so ljudje ob njihovi smrti javno in dolgo žalovali, njihova trupla pa so bila deležna največje časti – mumifikacije. Uboj mačke je zato v Starem Egiptu veljal za enega izmed najhujših zločinov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Nina Bartol

Viri:
mentalfloss.com
www.tigerscursebook.com
en.wikipedia.org