Katere žuželke lahko mucam škodujejo?

Mačke so rojeni lovci, zato ste verjetno že pred prihodom novega člana vedeli v kaj se spuščate. Pri zunanjih mucah v njihovih gibkih tačkah največkrat pristanejo nič hudega sluteči ptički in miške, ki jih nato ponosno razstavijo na domačem pragu. Izključno notranje muce pa svojo željo po lovu in zabavi uresničijo tako, da prežijo na žuželke, ki se vtihotapijo v naš dom.

Menim, da lahko z gotovostjo trdimo, da so žuželke in drugi členonožci, vsaj večini ljudi, precej neljuba bitja. Kljub temu, da ima vsaka vrsta svojo vlogo v ekosistemu in da so nekatere med njimi zelo koristne na našem vrtu, pač ne moremo preko tega, da za oko niso posebej privlačne. Poleg tega še brenčijo, pikajo in letijo zaradi česar se jih še dodatno izogibamo. So pa zaradi tega te živalice še posebej zanimive našim mačjim lovcem. Po zabavnem in utrujajočem lovu večkrat svoj plen tudi pojedo. Pa je to lahko tudi nevarno?

Kresničke

Kresničke so kot pravljična bitja, ki plešejo okrog luči in skozi temo oddajajo pomirjujoči žarek svetlobe. Za svetlobo, ki jo opazimo so odgovorne kemijske substance imenovane lucibufagini, te so podobne toksičnim izločkom nekaterih krastač in zlahka ubijejo kuščarja ob zaužitju kresničke. Za smrt muce naj bi bil dovolj le 1 mg bufotoksina. Na srečo so kresničke dovolj hitre, da se izmaknejo mačjim tačkam in le v redkih primerih postanejo njihova glavna tarča.

Ose, sršeni in čebele

Kljub temu, da niso vse muce alergične na strup, ki ga ob piku izločijo te žuželke, mera previdnosti ni odveč, saj lahko tiste z manj sreče razvijejo hudo alergijsko reakcijo. Poskusimo preprečiti gibanje mačke okrog panjev, po visoki travi in grmovju, če je le možno in odstranjujmo gnezda v bližini hiše. V primeru pika čim hitreje obiščemo veterinarja, če se pojavijo znaki kot so: vnetje tačk, oteklina glave, upočasnjeno dihanje, blede dlesni, napadi ali izdatno slinjenje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
pets.thenest.com
pets.thenest.com