Kako ravnati s hiperaktivno mačko?

Morda se vam zdi, da mačke in hiperaktivnost ne gresta skupaj, saj je za mačje kosmatinke znana ljubezen do spanja in počivanja, vendar pa temu še zdaleč ni tako. Ker je vsako bitje edinstveno, so si med seboj različne tudi mačke – nekatere imajo toliko energije, da so v pogonu skoraj 24 ur dnevno, druge pa skoraj cel dan prespijo na svojem najljubšem prostoru. Kako različne značaje imajo mucki, sem skozi leta izkusila tudi sama. Moj prvi muc je prava lenobica, ki se tudi lova loteva po liniji najmanjšega odpora in čaka, da mu plen prečka pot, mačja mladička, ki je k meni prišla pred kratkim, pa je prava energijska bombica, ki najraje na svetu divja naokoli. Sicer moramo vzeti v obzir, da je prvi muc odrasel, mladička pa ima le nekaj mesecev, vendar je razlika vseeno precej očitna. Kako pa določimo, da ima naš mačkon res preveč energije in ga je treba malce ustaviti?

Če mačka napada ljudi, pohištvo, nevidne miške, se kot žogica odbija od sten in stropov, z največjim veseljem prevrača stvari iz najvišjih polic, krade in skriva različne predmete in s seboj nosi najbolj nenavadne predmete, nič ne skrbite, mačka se obnaša povsem normalno. Veliko takšnega, za nas precej nesmiselnega, obnašanja je del igre in plenilskega vedenja. Prav tako ni nenanvadno, če se ti dogodki odvijajo sredi noči ali v jutranjih urah, saj so mačke nočne živali. Bolj pogoste pa so takšne dejavnosti pri osamljenih, zdolgočasenih mačkah s presežkom energije. Ko namreč ne morejo loviti resničnih mišk in ptic ter se vzpenjati po pravih dresesih, si poiščejo druge vire zabave.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Viri:
www.perfectpaws.com
www.petful.com
www.petmd.com