Kako pripraviti dom preden pripeljemo mačko domov?

Za vse, ki želite ponuditi dom mački ali mačjemu mladičku pa je to vaša prva mačja žival, imamo nekaj nasvetov kako se pripraviti na novega sostanovalca. Sprejeti novega mačka ali mucka v svoj dom je vznemirljiva izkušnja in je lahko začetek čudovitega druženja. V trenutku ko jo prinesete domov se vam in mački spremeni način življenja. Zato je treba dom za mačko dobro pripraviti.

Kako načrtovati in se pripraviti na novo mačko?

Ko se odločite, da boste mački ponudili dom, je čas, da se nanjo pripravite prav tako pa tudi vaše stanovanje. Prvih nekaj tednov imejte mačko ves čas pod nadzorom, zapirajte okna in vrata, da ji onemogočite pobeg.

Miren prostor

 Vaša mačka bo potrebovala miren, udoben in samoten prostor. Lahko je je to soba za goste ali prijeten prostor v kotu vaše dnevne sobe. Tako se bo lahko vaša mačka pred raziskovanjem preostalega doma seznanila z enim prostorom. Prostor naj bo zaseben in miren. Psu, otrokom in gostom v prvih dneh omejite vstop, da se muca navadi na novi dom.

Nevarne sobne rastline

Odstranite morebitne nevarnosti, kot so čistilna sredstva ali predmeti, ki bi jih lahko mačka zvrnila ali zaužila. Prav tako pa iz stanovanja umaknite rastline, ki so lahko toksične za mačke. Tukaj je naštetih nekaj bolj pogostih sobnih rastlin, ki jih ne priporočamo v stanovanju z mačko. Aloe vera, navadna monstera, vse družine lilijevk, amarillis, zlati potos, marihuana in druge. Te lahko povzročijo bruhanje in prebavne motnje, lilije pa so lahko celo smrtno nevarne.

Posoda za hrano in vodo

Pomembno je, da ima mačka svojo posodo za hrano in vodo. Posoda naj ne bo plastična, saj se na njej nabirajo bakterije, ki lahko povzročijo akne. Kovinske posode se z leti izrabijo kar lahko povzroči prehajanje kovin v vodo ali hrano. Pri steklenih pa je treba paziti, da se ne zdrobijo. Da bi se izognili vsem nevšečnostim lahko kupite posodico iz bambusa, keramike ali emajla.

Skrivališče:

Poskrbite tudi za skrivališče. Kartonska škatla na vrhu visokega pohištva je idealna, saj se mačke rade umaknejo na višino, kjer imajo pregled nad prostorom.  Za mladička pa je bolj primerno mačje drevo ali pa kar škatla z ležiščem, nekje v kotu. Ležišče naj bo mehko in udobno, da si bo lahko odpočila po dnevnih aktivnostih.

Igrače

Mačke imajo rade tudi zabavo. V živalskih trgovinah lahko kupite različne miselne igračke, igrače narejene kot ribiška palica s cofkom na koncu, lahko pa se z njo igrate tudi z laserjem ali žogico.

Stranišče

Pripravite tudi mačje stranišče. Muce so po navadi sobno čiste in rade opravijo potrebo tam, kjer jo lahko zakopljejo. Zato se na mačje stranišče s peskom zelo hitro navadijo. Priporočamo pokrito stranišče ali stranišče s pokrovom, saj je tako manj verjetno, da bi pesek med kopanjem zašel ven. Stranišče naj bo dovolj nizko, da bo vanj lahko stopil tudi mladiček. Predenj lahko postavite tudi posebno podlogo, ki ujame pesek iz tačk. Tako ga mačka ne raznaša po stanovanju.

Prenosni boks

Ne pozabite na transporter oziroma boks za prenašanje mačke. Izdelan naj bo iz trpežnega materiala, ki se dobro zapre. Naj ima samo en vhod brez dodatnih lukenj, da mačka ne more uiti.

Pri vsej opremi je dobro zagotoviti še eno dodatno. Tako imamo za eno mačko, dva ležišča, štiri posodice in dva stranišča. Če pa imamo dve mački pa ima vsaka svoje plus še vse enkrat dodatno, tako bi morali imeti dve mački dostop do vsaj treh stranišč

Lara Žerovnik

Viri:

www.cats.org.uk

www.thespruce.com

www.veterinacerknica.si

www.meowfoundation.com