Kako prepoznati mačji artritis?

Artritis, znan tudi kot osteoartritis ali degenerativna bolezen sklepov, povzroča vnetje in bolečino v mačjih sklepih. Čeprav pri mačkah ni tako pogost, jih vseeno lahko prizadene. Kako ga prepoznati in kako mački pomagati, si preberite v nadaljevanju članka.

Simptomi mačjega artritisa

Mačke, ki trpijo za artritisom, lahko imajo otečene in toge sklepe, zmanjšano gibljivost in nelagodje, ko jih božate ali pa, ko se postavijo v določene položaje. Lahko opazite tudi zmanjšan apetit, zmanjšano telesno aktivnost, opravljanje potrebe izven mačjega stranišča ter nezmožnost za tek, skakanje ali hojo po stopnicah.

Kaj povzroči artritis pri mačkah?

Sklepi se degenerirajo v procesu staranja. Hrustanec tvori neke vrste blazino med obema sklepoma, s staranjem mačke pa se hrustanec obrablja in sklepi so manj gibljivi. Artritis se lahko razvije tudi zaradi poškodbe, vnetja ali izpahnjenega sklepa. Tudi prekomerna mačja teža lahko vodi k težavam s sklepi.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri:
– pets.webmd.com
www.thespruce.com