Kako pravilno dvignemo mačko?

Nekatere mačke so rade v naročju svojega lastnika in so vesele vsakič, ko jih dvignemo. Spet druge pa nad dvigovanjem niso tako navdušene in jih je na to potrebno ustrezno navaditi. Najbolje je, da že od samega začetka, odkar mačko dobite, kosmatinko počasi navajate na dvigovanje. 

Zakaj je navajanje pomembno?

Verjamemo, da ste mnogi sedaj pomislili: „Zakaj bi mačko sploh morali dvigovati? Če ji to ni všeč, ji pač ni všeč.“ Imate prav. Nobene potrebe ni, da mačko silimo v dvigovanje. A vam veliko krat lahko pride prav, da je žival tega navajena. Tak primer je denimo obisk veterinarja, kjer mačko recimo morate dvigniti na veterinarsko mizo. Ali pa, če mačka recimo obtiči na drevesu in jo morate nesti nazaj na tla. Če v takih primerih kosmatinka ni vajena dvigovanja, ji bo že tako stresna situacija postala še bolj stresna. 

Kako se mački približati?

Pomembno je torej, da mačko že vnaprej, v mirnih okoljih, navajamo na dvigovanje.

Najbolje je, da se zadeve lotite, ko je mačka sproščena. Pristopite mirno in govorite z mirnim tonom. Nikar ne bodite preglasni in ne delajte sunkovitih gibov, saj lahko tako početje mačko prestraši. Približajte se ji in jo počasi začnite božati, da se mačka še bolj sprosti. Ko vidite, da je res dokončno sproščena, jo lahko poizkusite dvigniti.

Kako pravilno dvigniti mačko?

Pravilno dvigovanje mačke je bolj zapleteno, kot bi si ljudje sprva mislili. Najbolje je, da se zadeve lotite po korakih in tako poskrbite, da je mački res udobno in varno.

1. korak: Postavitev rok

Eno roko postavite pod prednje tačke mačke, drugo roko pa pod njene zadnje tačke. Z rokami mački zagotovite ustrezno oporo.

2. korak: Dviganje

Ko imate roke ustrezno nameščene, mačko dvignite. Ob dvigu jo čim prej položite čim bližje svojemu telesu (ob prsni koš ali trebuh). Kosmatinka se bo počutila bolj varno, ko vas bo tako začutila.

3. korak: Trdno držanje

Pomembno je, da mačko držite trdno in stabilno, a da je hkrati ne stiskate in ne povzročate bolečine. Bodite čim bolj stabilni in na začetku samo stojte na mestu ter opazujte žival. Če vidite, da postaja nervozna, jo lahko že po tem koraku izpustite.

4. korak: Hoja

Še naprej opazujte svojo kosmatinko. Vmes jo lahko tudi hvalite in nagrajujete s priboljški. Če je umirjena in sproščena, lahko poizkusite narediti kak korak naprej ali se celo sprehodite po stanovanju. Pomembno je, da so koraki mirni in ne preveč sunkoviti/poskočni. V trenutku, ko opazite, da mačka postaja živčna, jo iz naročja izpustite in je ne silite, da je pri miru.

5. korak: Izpuščanje

Četudi mačke lahko skočijo iz velikih višin, je najbolje, da jo iz naročja spustite iz čim nižjega. Tako lahko preprečite morebitne poškodbe. Če mačko spustite na tla, je najbolje, da počepnete in tako kosmatinki omogočite skok iz nizkega. Če jo želite izpustiti na kavč, se mu čim bolj približate. Ne samo, da se s tem izognete poškodbam; z izogibanjem večjim skokom preprečite tudi, da bi vas mačka med gibom nenamerno opraskala.

Kakor pri vseh stvareh, je tudi pri navajanju na dvigovanje pomembno, da se zadeve lotimo čim bolj umirjeno, potrpežljivo in seveda ljubeče. Z nekaj dobre volje lahko prav vsako mačko navadite na dvigovanje in si tako olajšate stresne situacije.

Veronika Sivka

VIRI

www.gretapetcare.com

www.wikihow.pet