Kako poskrbeti, da vaša mačka tudi ponoči spi

Četudi ste z glavo zakopani globoko pod blazino v postelji, vas bo mačji koncert ponoči zagotovo zbudil. Mačka se bo pretvarjala, da je petelin in vas vztrajno klicala ter vas poskušala zbuditi. Zakaj ta nočna budnica, morda je lačna? Ali pa gre zgolj za iskanje pozornosti. Na žalost imajo nekatere kosmatinke svojo budilko nastavljeno na nočni čas. Stična točka mnogih mačjih skrbnikov je, da jih njihova mačka zbuja okrog tretje oziroma pete ure zjutraj. Nočno mijavkanje in ropot sta še posebej moteča, če je vaša ljubljenka notranja mačka, ki tudi ponoči sobiva v vašem stanovanju. Kako preprečiti takšno mačje vedenje in se dobro naspati? Dobra novica je, da mačke lahko naučimo, da pustijo svoje skrbnike spati v miru.

Najprej si poglejmo možne vzroke za aktivno nočno življenje.

  • Divje mačke svoj plen lovijo, ko nastane mrak, saj takrat mnoge majhne živali zapustijo svoj brlog in jih je tako lažje ujeti. Ta nagon se je ohranil tudi pri udomačenih mačkah. Možno je, da ima vaša mačka notranjo uro za lov nastavljeno na nočni, namesto na večerni čas.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Lidija Puš     

Viri:
moderncat.com
pets.webmd.com
pets.webmd.com