Kako odstraniti vonj mačjega urina iz tkanin?

Kaj hitro se lahko zgodi, da se vaš hišni ljubljenček polula na posteljo, kavč ali kakšno oblačilo. Da mačka lula in kaka izven zanjo določenega prostora, je prej izjema, kot pravilo. Če se pri vas to dogaja večkrat, poiščite pomoč veterinarja, morda pa mačka trpi za kakšno zdravstveno težavo.

Kar pogosto pa se nam lahko pripeti, da mačke s svojim urinom, v času parjenja ali za zaščito svojega teritorija, markirajo območje, za katerega smatrajo, da je njihovo. V tem primeru, delčki urina kaj hitro najdejo pot do naše posteljnine in oblačil, še posebej, če jih radi sušimo na prostem, kjer so mačkam dostopne.

Vsi, ki se nam je to že pripetilo, vemo, kako težko je odstraniti posušen in že vpojen mačji urin iz tkanine.

Za vas smo izbrskali nekaj načinov, kako neprijeten vonj in barvo urina odstraniti iz naših vsakdanjih predmetov iz tkanin. Opisane metode lahko uporabite za odstranjevanje kateregakoli urina iz vaših oblačil ali posteljnine, ter drugih tkanih predmetov.

Kaj potrebujemo?

Za popolno odstranjevanje, boste potrebovali:

  • Papirnate brisače
  • Belilo, ali čistilo z določenim odstotkom belila.
  • Beli kis.
  • Sodo bikarbono.
  • Pralni prašek.

Metanje oblačil ali tkanin, umazanih z urinom, neposredno v pralni stroj, ni dobra ideja, saj ima mačji urin močan vonj. Če taka oblačila dodate k splošni količini perila, ki ga perete, boste morda celo opazili, da predmeti, umazani z urinom, onesnažijo celotno perilo. Najbolje je, da pred pranjem urin na oblačilih obdelate in se šele nato premaknete na naslednji korak.

Pričetek odstranjevanja urina

Mesto, kjer je madež od urina, sperite s čisto, hladno vodo. Nato madež, s papirnatimi brisačami obrišite do suhega. Ne drgnite madeža, saj ga lahko »potisnete« globlje v tkanino. Vaš cilj na tej točki je, da na tem mestu odstranite čim več urina, preden se premaknete na druge faze čiščenja.

Umivalnik napolnite z vodo in dodajte pol skodelice belila. Ne uporabljajte tradicionalnega klorovega belila, saj lahko to poškoduje oblačila. Najbolje je, da uporabite kisikovo belilo (oxyclean). To belilo nato temeljito premešajte z vodo, nato pa predmete umazane z urinom, namakajte v tej vodi do 4 ure.

Kot del predhodne obdelave oblačil, so na voljo številni izdelki za odstranjevanje vonjav. Za čiščenje urinskih madežev, nikoli ne uporabite izdelka, ki vsebuje amonijak. Pogosto se namreč zgodi, da mačke zamenjajo vonj amonijaka z vonjem urina in bodo zato še pogosteje urinirale na istem mestu.

Čiščenje s kisom

Če želite doseči najboljše rezultate, potem boste morali tkanine oprati v dveh delih. Prvi del tega postopka, je čiščenje madežev s kisom.

Zmešajte eno skodelico kisa (alkoholnega) s tremi skodelicami vode (1:3). S to raztopino premažite urinski madež in počakajte nekaj minut. Če želite, lahko madeže prekrijete še s sodo bikarbono. Soda bikarbona namreč skupaj s kisom absorbira in nevtralizira vonj po urinu. Nato operite umazane tkanine v pralnem stroju, s hladno ali mlačno vodo. Za to pranje ne dodajajte detergenta za pranje perila. Ne uporabljajte tople ali vroče vode, saj lahko le-ta zadrži vonj urina na tkanini. Iz istega razloga ne uporabljajte sušilnega stroja, temveč tkanine posušite na zraku, ali v zaprtih prostorih.

Pranje

Če ste sledili opisanim postopkom, potem je dobršen del madeža že odstranjen. Sledi »normalno« pranje tkanin, na izbrani temperaturi.

Lahko pa madeže brez predhodne obdelave operete s pralnim praškom, v hladni vodi. Kot že omenjeno, zaradi zadrževanja vonja urina, ne uporabljajte vroče vode. Ko se oblačila ali ostale tkanine posušijo, preverite ali je bil urin in njegov vonj popolnoma odstranjen. Če je bil urin pred odstranjevanjem madeža na tkanini že popolnoma posušen, boste morda morali še enkrat ponoviti zadnji korak pranja – pranje v hladni vodi, s pralnim praškom.

Kaj pa zdravje vaše mačke?

Če se res pogosto dogaja, da vaša mačka opravlja potrebo izven za to namenjenega prostora, potem je morda čas, da razmislite o zdravju vaše mačke. Da se izognete bodočim incidentom, je pomembno, da to težavo odpravite. Za boljše razumevanje, lahko mačko odpeljete do veterinarja, da preveri njeno splošno zdravstveno stanje.

Pogosto so ravno težave s sečili najpogostejši razlog za izogibanje posodam, namenjenim opravljanju mačjih potreb. Bistveno je, da hitro izključite morebitne zdravstvene težave vaše mačke.

V kolikor pa vaš veterinar izključi zdravstvene razloge za tako vedenje, je morda čas, da pričnete premišljevati o vedenjskih težavah vaše mačke in kako jih odpraviti.

Še vedno vonjate mačji urin?

Če vaše oprano perilo že diši po svežem vonju, vi pa v svojem domu še zmeraj vohate trdovratni mačji urin, je čas za nekaj detektivskega dela. Možno namreč je, da so tudi pohištvo, tla ali druga območja v vašem domu, označena z mačjim urinom.

V kolikor želite raziskati, od kod prihaja vonj po urinu, se za začetek oborožite s svetilko. V stanovanju naredite delno temo in pričnite z raziskovanjem. Za najboljše rezultate ohranjajte svetilko blizu površine, ki jo pregledujete. Mačji urin se vam bo pod sojem svetilke takoj zasvetil fluorescentno belo. Najbolje je, da si s kredo ali lepilnim trakom označite območje, ki je umazano. Nato te madeže temeljito očistite z izbranim čistilom za odstranjevanje vonjav.

Kakorkoli se boste lotili čiščenja vašega stanovanja, tkanin, oblačil, posteljnine in ostalih predmetov, ki jih mačke z veseljem označijo, razmislite tudi o tem, kakšno čistilo uporabite. Če imate v svojem domu še ostale hišne ljubljenčke, kot so psi, bodite previdni. Hitro se lahko namreč zgodi, da kužki pa tudi mačke, ki radi ližejo predmete, to snov pojedo. S tem jih lahko spravite v veliko nevarnost. Pomembno torej je, da uporabljate okolju prijazna čistila ali pa da agresivnejša čistila po čiščenju splahnete z obilo čiste, mlačne vode.

Deja Drobne

Viri:

scratchpay.com

www.petmd.com