Kako naučiti mačko, da praska na enem mestu

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da bi se vaša mačka spravila praskat na kakšen kos pohištva namesto na svoj praskalnik. Da bi se podobnim težavam izognili, v nadaljevanju preberite, zakaj mačke praskajo in kako jih naučiti praskanja na le enem mestu.

Razlogi, zakaj mačke praskajo

Praskanje je splošno obnašanje, ki ga izvajajo vse mačke, kjerkoli na svetu. Tudi mačke brez krempljev imajo potrebo po praskanju raznih površin. Mačka si ne brusi krempljev zaradi popolne mačje manikure, ampak zaradi petih razlogov in sicer:

  • Mačke markirajo in definirajo svoj teritorij tam, kjer praskajo. Na dnu tačk imajo mačje vonjalne žleze in z vsakim praskanjem na površini pustijo nekaj svojega vonja. Poleg vonjav pa mačke pustijo tudi dobro vidne sledi na površini, ki so jo praskale.
  • Praskanje je sproščujoče. Ko se mačke počutijo pod stresom, začnejo praskati in se tako sprostijo stresa. Poleg sproščanja pa seveda markirajo svoj teritorij.
  • Praskajo med igro, ko imajo preveč energije. Praskanje med mačjo igro povzroči odvečna energija in da mački nekaj trenutkov , da premisli kaj bo delala po igri.
  • Po spancu. Po prijetnem spancu ali počitku mačke uživajo v pretegovanju, ki ga spremlja praskanje.
  • Užitek. Mačke preprosto uživajo v praskanju in zato mački praskanja ne prepovedujte, ampak ga vzpodbujajte, a le na mestu, primernemu za praskanje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Doroteja Turković

Viri: